IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна подбор на финансови посредници за проекти за градско развитие

Процедурата е обявена от Фонда на фондовете

14:21 | 25.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фондът на фондовете) започна процедура за подбор на финансови посредници за „Фонд за градско развитие“ (ФГР) по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Предоставеният ресурс по програмата, на стойност 353,3 милиона лева, е предназначен за финансиране на проекти за градско развитие в 39 града и регионален туризъм с териториален обхват в цяла България, съобщи Фондът на фондовете.

Инвестициите по финансовия инструмент ще се осъществяват чрез три регионални фонда: ФГР София с размер на финансовия ресурс 87,4 млн. лева, ФГР Северна България с размер на финансовия ресурс 130,4 млн. лева и ФГР Южна България с размер на финансовия ресурс 135,5 млн. лева.

Структурирането на финансовия инструмент е резултат и от съвместната работа между Фонда на фондовете и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), със съдействието на „Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси“ (EIAH).

Ресурсът ще бъде насочен към градско развитие, енергийна ефективност, туризъм и културно наследство, съответно по приоритетни оси 1. „Устойчиво и интергирано градско развитие“ и 6. „Регионален туризъм“.

Финансовите посредници ще трябва да осигурят съфинансиране с частен ресурс на стойност не по-малко от 30% от общия размер на финансирането, предоставено от ФГР за всеки инвестиционен проект.

В рамките на направлението „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ инвестиции ще могат да бъдат осъществявани в проекти, облагородяващи градската среда, градския транспорт, зоните с потенциал за икономическо развитие, спортна и културна инфраструктура, както и инвестиции за повишаване на енергийната ефективност в еднофамилни жилищни сгради и студентски общежития.

С ресурса по направлението „Регионален туризъм“ ще бъдат финансирани проекти за развитие на туризма, свързани с обекти на национално и световно културно наследство. Крайните получатели могат да бъдат както физически и юридически лица, така и публично частни партньорства, общини и други публични организации.

Предоставените средства по финансовия инструмент ще представляват кредити с гратисен период до 36 месеца в зависимост от сектора на инвестицията и финансирания проект, с максимален срок за погасяване до 20 години.

Фондът на фондовете ще предоставя и гаранции към кредитите, частично покриващи риска по съфинансирането. За да могат да се възползват от предоставената гаранция, финансовите посредници ще трябва да осигурят частен ресурс на стойност не по-малка от 40% от общия размер на финансирането, предоставено от ФГР за всеки инвестиционен проект.

В допълнение, Фондът на фондовете подписа споразумение за сътрудничество с ЕИБ, което предоставя възможност за изграждане на инвестиционна платформа за потенциално комбинирано финансиране на средствата чрез допълнително финансиране, предоставено от ЕИБ, в рамките на „Европейския фонд за стратегически инвестиции“ (ЕФСИ).

Според съобщението тази нова инвестиционна платформа ще отключи допълнителни източници на финансиране, част от инвестиционния план за Европа. Целта е да се разшири обхватът на финансовите продукти в полза на крайните получатели.

Срокът за подаване на заявления от финансови посредници е до 29 декември 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още