IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВиК проектите на Ямбол и Враца ще бъдат довършени по новата програма Околна среда

Ямбол е единственият областен град без пречиствателна станция

17:28 | 05.08.16 г.
<p>
	Недовършената пречиствателна станция в Ямбол. <em>Снимка: МОСВ</em></p>

Недовършената пречиствателна станция в Ямбол. Снимка: МОСВ

Недовършените водни проекти на Ямбол и Враца ще приключат благодарение на финансиране от програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г.

Днес Европейската комисия (ЕК) е дала зелена светлина за довършване на водния цикъл на Враца и Министерството на околната среда и водите ще отпусне на общината 86 млн. лв. за втората фаза на проекта.

В Ямбол пък министърът на околната среда Ивелина Василева и кметът на общината Георги Славов подписаха договор за втора фаза на проекта за изграждане на пречиствателна станция и ВиК инфраструктура на града. Безвъзмездното финансиране в размер на 36,7 млн. лв., съобщават от екоминистерството. 

Припомняме, че от миналия програмен период 2007 – 2014 г. осем големи водни проекта останаха недовършени. Наложи се те да бъдат фазирани, за да бъдат достроени с пари от новата оперативна програма. Това са проекти на общините Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол.

Ивелина Василева припомни, че Ямбол е единственият областен град без пречиствателна станция за отпадъчни води. Проектът е започнал през 2012 г. и не е бил довършен през първия програмен период.

При инспекцията на строителния обект днес изпълнителят се ангажира да приключи изграждането на пречиствателната станция за една година.

До момента по проекта е изградена и рехабилитирана над 42,5 км канализационна и водопреносна мрежа.

През следващата седмица предстои и подписване на договор за доизграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води на Видин.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още