IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени от чужбина ще оценяват проектите във фонд "Научни изследвания"

Те ще бъдат подбирани чрез жребий

15:56 | 21.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Учени от чужбина, чиито постижения могат да бъдат проверени, ще оценяват проектите, кандидатстващи за финансиране от Фонд "Научни изследвания". Това са обявили председателят на Изпълнителния съвет на фонда проф. Георги Вайсилов и проф. Веселин Брезин, който днес е поел поста на управител на фонда, информира Министерството на образованието и науката. 

Според новите правила оценителите ще бъдат определяни спрямо научната област, в която са компетентни, но и чрез жребий, за да се избегне субективизъм.

Проф. Брезин уверява, че занапред всички проекти ще бъдат подлагани на мониторинг, за да се гарантира пълна прозрачност.

В момента във фонда е приключила проверката за административно съответствие на нови 529 проекта за фундаментални изследвания и на други 59 в конкурса за подкрепа на млади учени. Очаква се до средата на ноември да приключи оценяването на съдържанието на проектите и да се пристъпи към сключване на договори за финансиране. 

По повод неразплатените 843 проекта за 79 млн. лв. в периода 2008-2012 г., проф. Брезин казва, че вече се работи за тяхното приключване, като приоритетни са проектите по двустранно сътрудничество.

Други 250 проекта от същия период за 11 млн. лв., за които конкурсите не са били обявени законосъобразно, ще бъдат спрени.

Проф. Вайсилов коментира, че България намалява броя на научните публикации и ни изпреварват страни като Сърбия и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още