IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите в ЕС

Проектът за надграждане бе представен от правосъдното министерство

15:25 | 15.03.18 г.
<p>
	Десислава Ахладова (вляво) и Зорница Даскалова (в средата) представят проекта за свързване на Търговския регистър. <em>Снимка:&nbsp;Министерство на правосъдието</em></p>

Десислава Ахладова (вляво) и Зорница Даскалова (в средата) представят проекта за свързване на Търговския регистър. Снимка: Министерство на правосъдието

Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите членки на Европейския съюз (ЕС). Това ще стане факт след приключване на проекта за надграждане на регистъра, който бе представен днес пред медиите от замeстник-министъра на правосъдието Десислава Ахладова и изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Агенцията по вписванията е изпълнител на проекта, който се финансира от  оперативна програма „Добро управление”. Той е част от приоритетните проекти към Стратегията за развитие на електронното управление в България за периода 2016-2020 г., съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието.

С изграждането на електронен Централен регистър за особените залози към Агенция по вписванията ще бъдат предоставени на потребителите нови електронни услуги, данните в регистъра ще бъдат публично достъпни, като съществуващите до момента ще бъдат мигрирани към новоизградения Централен регистър.

Свързаността на Търговския регистър с регистрите на държавите членки ще бъде осъществена чрез платформа, с която ще се гарантира трансграничният обмен на данни между тях. Ще бъде улеснен достъпът на гражданите и бизнеса. Информацията за обмен се отнася до започването или прекратяването на производства по ликвидация, несъстоятелност и заличаване на дружества от регистрите.

В рамките на проекта е предвидено да бъдат реализирани и интеграции към Имотния регистър, както и значителен брой други системи за изпълнение на основните принципи на Закона за електронното управление.

Очаква се с проекта да бъде увеличен броят на електронните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още