IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три природни парка получават 1,5 млн. лв. за проекти

Чипровци и Георги Дамяново ще имат нова компостираща инсталация

16:36 | 15.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Природните паркове „Витоша“, „Рилски манастир“ и „Врачански Балкан“ получават 1,5 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Договорите са подписани днес от министъра на околната среда Нено Димов, съобщи екоминистерството.

В Природен парк „Витоша“ ще се подобри състоянието на торфищните комплекси чрез подобряване на водния режим и инфраструктура за намаляване на антропогенния натиск. Ще бъде подобрено състоянието на букови и смесени гори в района на Боянския водопад. 

Проектът за Природен парк „Рилски манастир“ предвижда мерки за подобряване на растителни видове в планинския до алпийския пояс и на животински видове.  Ще бъде изградена площадка за подхранване на хищните птици, с което ще се предотврати евентуално отравяне на видовете Скален орел, Черен лешояд и Кръстат орел.

Природен парк „Врачански Балкан“ ще подобрява местообитания и видове от мрежата „Натура 2000“. Проектът предвижда мерки за увеличаване популацията на Белоглав лешояд, Египетски лешояд и Планински кеклик.

Днес бе подписан и договор за изграждане на компостираща инсталация за общините Чипровци и Георги Дамяново, който ще се финансира с 2,5 млн. лв. по програмата. Общият размер на инвестицията е над 3,4 млн. лв.

С днешното подписване договорите по направлението „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 г. стават 24 на брой,  с обща стойност на безвъзмездната помощ 209,2 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още