IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътрудничим си с ЕК при изучаване и опазване на Черно море

Тази година ЕС за пръв път изпревари САЩ по темп на ръст на средствата за научни изследвания и технологии

14:54 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сътрудничим си с ЕК при изучаване и опазване на Черно море

Един от основните проекти в областта на науката между България и ЕК е изследването на флората и фауната на Черно море и опазването му от замърсяване, каза в отговор на въпрос на Investor.bg Роланд Шенкел, ръководител на генерална дирекция „Съвместен изследователски център” (JRC) към Европейската комисия.

Друг значим проект е участието в системата за обмен на географска информация, главно за транспортната инфраструктура за цяла Европа и съответното създаването на програма за стандартизация на географските изследвания. България към момента си сътрудничи пряко с JRC общо по 8 проекта и 8 институционални мрежи.

JRC провежда днес в София съвместно с Министерството на образованието, с Министерството на икономиката и енергетиката и учени от България, ЕС и съседните страни, кръгла маса по въпросите на науката и технологиите. Научно-изследователската програма на JRC (която фактически изработва и предлага политики на ЕК в областта на науката и технологиите, освен че работи по отделни проекти), обхваща основно областите храни, биотехнологии, безопасност на химикалите; ядрена безопасност и сигурност; опазване на околната среда, транспорт, промени в климата и др.

Дейността на центъра, в който работят над 2700 научни работници от страните от ЕС (от България 38 са постоянно заетите учени, към 100 – по различни проекти) се финансира основно по Седма рамкова програма на ЕС, която е с многомилиарден бюджет до 2013 г. JRC има 7 научни института в 5 страни от ЕС.

Тази година ЕС за пръв път изпревари САЩ по темп на ръст на средствата за научни изследвания и технологии, тъй като увеличението на финансирането за наука в Европа е с 8,8%, а в САЩ – с 8,6%, съобщи Роланд Шенкел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още