IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 4 млн. лева ще бъдат подкрепени талантливи деца от социални домове

Неправителствени организации могат да кандидатстват за финансиране с проекти по процедурата „Открий ме” на ОП “Развитие на човешките ресурси”

14:15 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: МТСП</em></p>

Снимка: МТСП

Бюджетът на новата процедура „Открий ме” на ОП “Развитие на човешките ресурси” за подкрепа на талантливи деца и младежи, за които се полагат социални резидентни услуги, е 4 млн. лева.

Откриването на процедурата ще започне от средата на годината, като проектите на неправителствените организации трябва да са на стойност до 200 хиляди лева, съобщи социалният министър в оставка Зорница Русинова, цитирана от БТА.

Целта е да се даде възможност за създаване на иновативни услуги от неправителствените организации при работа с децата. Ще бъдат подкрепяни всякакви таланти - в областта на спорта, науката, изкуството.

Зорница Русинова и Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), представиха и резултатите от инициативата " Деца помагат на деца", която започна в началото на учебната година и се провежда в 28 града.

Идеята е членовете на “Съвета на децата” да помагат на връстниците си от „Центрове за настаняване в семеен тип” при трудности с усвояване на учебния материал, както и да им правят компания, когато децата нямат с кого да поиграят.

Вече са подпомогнати 120 деца от Пловдив, Карлово, Монтана, Бургас, София, Стара Загора, Разград и Плевен. За целта на инициативата е създаден и сайт, който се поддържа от ДАЗД, където се се актуализира информацията. Първите най-видими резултати ще се отчетат в края на учебната година - дали децата, живеещи при резидентни услуги, са подобрили успеха си”, посочи министърът в оставка.

Тя припомни, че през октомври правителството одобри следващия план за изпълнение на визията за деинституционализация на деца.

До 2025 година предстои реформиране на всички услуги, в 25 социални дома, свързани с деца за деца, лишени от родителска грижа, в които са настанени 499 деца, както и в 17 дома за медико-социални грижи за деца, които се обитават от 638 деца.

От ОПРЧР са отделени 149 млн. лева за подкрепа на нови услуги, подкрепа на приемна грижа, развиване на услуги в домашна и семейна среда. От европейската програма “Региони в растеж” са отделени 58 млн. лева за строително-ремонтни дейности.

Ще има подкрепа и по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” за по-добро качество на образователните услуги. В плана е предвидено и изграждането на 149 услуги за малко над 7000 потребители.

Предвижда се създаване на 23 центъра за обществена подкрепа, 27 нови дневни центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, 16 нови центъра за деца с множествени увреждания и други”, изброи част от инициативите министър Русинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още