IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русе и Кюстендил ще изграждат инсталации за отпадъци

Средствата са от програма „Околна среда“

16:24 | 10.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Анаеробна инсталация за преработка на отпадъци ще бъде изградена за общините Русе, Иваново, Сливо поле, Тутракан и Ветово. По проекта ще се построи съоръжение за разделно събрани биoразградими отпадъци. Договор бе подписан днес в екоминистерството.

Така ще се осигури допълнителен капацитет за рециклиране на близо 18 хил. тона годишно. Инсталацията ще обслужва над 200 хил. жители. 

Инвестицията е почти 34,8 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ (ОПОС) осигурява безвъзмездно 26 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 45 месеца, информира Министерството на околната среда и водите.

Договор за инсталации за преработка на отпадъци бе подписан и с общините Кюстендил, Трекляно и Невестино. Проектът предвижда изграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци с капацитет 15,5 хил. тона годишно и на инсталация за зелени отпадъци. Съоръженията ще обслужват 53 хил. жители.

В резултат депонираните битови отпадъци ще намалеят с над 60%. Зелените отпадъци ще се превръщат в компост.

Проектът е на стойност близо 9,7 млн. лв., от които ОПОС осигурява 7 млн. лв. Срокът за изпълнение на дейностите е 35 месеца.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още