IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реконструкцията на Женския пазар ще приключи до 1 август

Ремонтът е на стойност 8,2 млн. лв., осигурени по инициативата JESSICA на ЕС

18:21 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Реконструкцията на Женския пазар ще приключи до 1 август

Реконструкцията на Женския пазар в частта от ул. "Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф" ще приключи до 1 август, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Ремонтът е на стойност 8,2 млн.лв., осигурени по финансовия инструмент JESSICA на ЕС. 20% от средствата са предоставени от "Пазари Възраждане" ЕАД.

Това е първият проект за града, осъществен заедно с Фонда за устойчиво градско развитие на София - вторият фонд за градско развитие, създаден в България по линията на инициативата JESSICA.

По думите на кмета Женският пазар има потенциал да се превърне в изключително интересно място благодарение на атмосферата, създавана от сградите наоколо от началото на миналия век.

Много от тези сгради обаче представляват опасност и трябва да бъдат ремонтирани от собствениците, за което общината е издала предписания, каза кметът.

Тя посочи, че най-трудната част на ремонта на Женския пазар е била подмяната на ВиК мрежата - една от най-старите канализационни мрежи от 40-те години на миналия век.

В момента се правят уличните настилки, довършват се павилионите от метал и дърво - общо 90 на брой, поставят се камери за видеонаблюдение.

Новост ще бъдат дванадесетте специални подземни контейнери за отпадъци с големина 1 куб.м и 4 контейнери с вместимост 3 куб.м за органични отпадъци.

Подобни контейнери за боклук се слагат и на пешеходната зона на бул. "Витоша", съобщи кметът Фандъкова.

Малките контейнери ще бъдат за разделно събиране. От 1 януари са сключени договори за разделно събиране в 21 района от столицата, каза Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус".

От миналата година в още два района се прави разделно събиране на отпадъци по пилотния проект на общината и остана само район „Панчарево”, за който има вече проявен интерес от страна на организация, така че до края на годината да имаме навсякъде разделно събиране на отпадъците, заяви кметът на София.

За първите три месеца на годината разделно са събрани около 1500 тона отпадъци от столичните райони, с 44 тона повече от миналата година. Контейнерите за разделно събиране са около 5300 в цяла София. Предстоят да бъдат
подменeни около 2200 до края на годината, поясни Фандъкова.

Надписите и табелите за контейнерите ще бъдат на английски, за да могат да ги разбират и чужденците, заяви още кметът.

Около контейнерите ще бъдат поставени пепелници, за да могат жителите да си изхвърлят фасовете на съответните места, каза още тя.

Фандъкова каза също, че подлезът при кръстовището на бул. „Ситняково” и ул. „Оборище” трябва да се ремонтира аварийно във връзка с падналите каменни плочи. „Специално по отношение на тази тема в момента текат цялостни реконструкции на редица подлези по бул. „България” и по бул. „Цариградско шосе”, поясни кметът на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още