IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината от парите по ОП "Транспорт" вече са договорени

Има забавяне по усвояването средствата по програмата и можем да загубим резерва по оперативните програми, предупреждава експерт

12:22 | 15.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Договорени са приблизително половината от средствата по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", тоест около 950 млн. евро. Това съобщи по време на годишната инфраструктурна конференция Галина Василева от Министерството на транспорта.

Разплатените средства обаче са около 10%, тоест под 190 млн. евро, повечето от които са авансови плащания, допълни тя.

Василева изрази опасенията си, че заради забавянето на проектите по програмата, както и на одобрението на формулярите от страна на Европейската комисия (ЕК), има опасност България да изгуби 6-те процента резерв по оперативните програми.

Условието за отблокирането на този резерв е към 2018 година да са платени около 30% от общия бюджет на програмите. За този риск предупреждават още от миналата година консултанти по европейски фондове.

Друго предизвикателство пред ОП "Транспорт" е финансовият недостиг по Приоритетна ос 1 и Приоритетна ос 2, който е в резултат от скъпия недостроен участък на АМ "Струма". Василева посочи, че през следващите седмици ще бъдат обявени няколко големи обществени поръчки в транспортния сектор, финансирани от оперативната програма и от Механизма за свързана Европа.

Става въпрос за отсечката "Оризово - Михайлово", която е част от фаза 2 на жп линията "Пловдив - Бургас". Там ще бъде построено изцяло ново трасе с двойна линия. Предстои публикуването на поръчката за системи за сигнализицаия и комуникация, избор на изпълнители по две позиции на жп отсечката "Елин Пелин - Костенец", процедурата за жп линията "Костенец - Септември", за модернизацията на жп възел София, както и за ремонти на подстанции и гарови комплекси.

Що се отнася до изпълнението на разширението на метрото в София, директорът на общинското дружество "Метрополитен" Стоян Братоев съобщи, че изпълнението на строителните работи е средно 32%. В някои участъци изпълнението е над 40 на сто. Той обясни, че всеки момент ще започне строителството на отсечката от "Красно село" до "Овча купел"- документите за влизането на строителните фирми на терен са подписани на 14 юни.

В следващите дни поетапно ще бъде пуснато движението по бул. "Патриарх Евтимий", затворено заради строителството на метрото.

По отношение на финансовото изпълнение Братоев отчете, че са изплатени 124,9 млн. евро. Верифицираните разходи са малко над 103 млн. евро, като остават за верифициране на още 21,7 млн. евро.
Галина Василева допълни, че вероятно през следващата година ще започнат преговорите за оперативната програма за транспорт след 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още