IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС

Разкрития на нарушения в Словакия увеличават засечените злоупотреби с Кохезионните фондове

13:28 | 04.09.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общо шест измами за малко над 562 хил. евро разходи в сферата на земеделието и една за 123 668 евро разходи в областта на кохезионната политика, т.е. всички седем на стойност малко под 690 хил. евро, са разкрити в България през 2019 г., отчита Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

При приходите измамните нарушения са две - за над 653,6 хил. евро.

Европейската комисия (ЕК) прие днес 31-ия си годишен доклад за защитата на финансовите интереси на Европейския съюз (ЕС), в който са включени данните.

Значително повече са нарушенията, които не са довели до финансови щети, например документални и други нередности – 184 за над 8,9 млн. евро разходи в сферата на земеделието и 57 за почти 4,9 млн. евро разходи, свързани с кохезионната политика. Общо са 243 случая за над 13,9 млн. евро. Няма отчетени такива нарушения, свързани с приходи.

През 2019 г. разкритите измами и свързаните с тях финансови суми в ЕС намаляват в сравнение с предходната година, отчитат от OLAF. Регистрирани са 939 измамни нередности на финансова стойност приблизително по-малка от половината в сравнение с 2018 г., потвърждаващи обща тенденция на спад през последните пет години, подчертават от ЕК.

Според доклада България и Румъния са сред отличниците в ЕС по процент на разкритите измами с евросредства в сферата на земеделието, като този дял варира в зависимост от сектора. В България обаче установеният коефициент на измами е почти два пъти по-висок от средното за ЕС (26% спрямо 14%).

OLAF отчита ръст на регистрираните измамни нередности с Кохезионните фондове главно благодарение на разкритията на Словакия. Увеличават се и измамите с фонда за регионално развитие, но на широка база, т.е. с повече случаи в повече страни членки, като най-много са в Унгария. При Европейския социален фонд има спад на измамите основно заради намалението на случаите в Германия.

В доклада се посочва, че страните членки на ЕС са продължили да укрепват националните си системи и процедури, като се фокусират върху предотвратяването и разкриването на измами с евросредства, както и върху мерките за повишаване на прозрачността и за борба с корупцията и конфликта на интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 3 години
Явно и OLAF работят като НАП. Само там където ги изпращат т.е. в непослушните страни като Угария и Словакия. Боко понеже слушка е отличник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още