IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма опасност от загуба на средства по ОП "Иновации и конкурентоспособност"

В подобряването на конкурентоспособността на българската икономика по тази програма вече са инвестирани 650 млн. лева

13:40 | 18.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 75% от средствата по ОП "Иновации и конкурентоспособност" са вече договорени, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, цитиран в съобщение на пресцентъра на Министерството на икономиката. Според него няма опасност парите по тази програма да бъдат загубени.

От началото на програмния период (2014 година) досега за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес са инвестирани 650 млн. лева по тази оперативна програма, отчете още Манолев.

До края на тази година ще бъдат стартирани процедури за още 230 млн. евро. Една от тях е мярка за насърчаване на предприемачеството, чиято стойност е 67 млн. лева.

По ОП "Иновации и конкурентоспособност" са отпуснати и над 60 млн. евро за внедряване на иновации и технологични решения в български предприятия, както и около 400 млн. лева в подкрепа на малките и средните компании. Общият брой на предприятията, които са получили средства от този фонд, са 1500.

Общият бюджет на ОП "Иновации и конкурентоспособност" за настоящия програмен период, който приключва през 2020 година,  е в размер на 1,27 млрд. евро, като финансирането от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) надхвърля 1,079 млрд. евро (85% от бюджета), а националното съфинансиране се равнява на малко над 191 млн. евро (15% от бюджета).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още