IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монтана ще работи по първия проект с еврофинансиране срещу мръсния въздух

Общината ще подменя печките на дърва и въглища

15:25 | 19.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: община Монтана</em></p>

Снимка: община Монтана

Първият проект по оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) за инвестиционни мерки срещу мръсния въздух ще изпълнява Монтана. Договор за финансирането подписаха министърът на околна среда и водите Нено Димов и кметът на града Златко Живков, съобщи екоминистерството. 

Общината ще инвестира в мерки срещу основния източник на замърсяване на въздуха – битовото отопление. Предстои подмяна на печките на твърди горива с цел да се намалят емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди.

Размерът на инвестицията е 10,7 млн. лв., осигурени изцяло от ОПОС. Срокът за изпълнение на дейностите е 54 месеца.
Нено Димов и кметовете на Плевен и Смолян – Георг Спартански и Николай Мелемов, подписаха договори за програми за подобряване качеството на атмосферния въздух (КАВ) в двете общини.

Проектите предвиждат планиране на мерки за повишаване чистотата на въздуха. Инвестицията по двата договора е общо 533 390 лв., осигурени от ОПОС. Срокът за изпълнение на дейностите е 18 месеца.

Припомняме, че отоплението на дърва и въглища, наред с транспорта, е сред основните причини за замърсяването на въздуха в големите български градове с фини прахови частици, най-вече през зимата. По тази причина Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още