IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край Ямбол е изградена ферма за 6 млн. лв. с еврофинансиране

Инвестицията е на „Геомекс инженеринг”, която ще отглежда близо 10 500 свине, крави и овце

17:35 | 28.05.12 г.
<p>
	<em>Поради изключително редките случаи на инвестиции в животновъдството при откриването на фермата край Ямбол присъства и премиерът Бойко Борисов </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: МЗХ</p>

Поради изключително редките случаи на инвестиции в животновъдството при откриването на фермата край Ямбол присъства и премиерът Бойко Борисов    Снимка: МЗХ

Ямболската компания „Геомекс инженеринг” е инвестирала 6 млн. лв. за изграждане на комбинирана ферма и фуражно стопанство за отглеждане на свине, крави и овце.

Проектът е подпомогнат по две от мерките на програмата за селските райони, съобщиха от министерството на земеделието.

Фуражният цех е изграден със средства за добавяне на стойност към земеделските продукти от програмата за селските райони, докато финансирането за свинекомплекса е подпомогнато по мярката за модернизиране на земеделските стопанства.

"Геомекс инженеринг" е създадена през 2008 г. с широк предмет на дейност. Справка в Търговския регистър показва, че освен с преработка и търговия със земеделска продукция фирмата се занимава още със строителство, хотелиерство, търговия, машинострене, транспортни услуги и др. 

При откриването на обекта земеделският министър Мирослав Найденов посочи, че ямболското стопанство е среден тип ферма, каквито основно ще бъдат подпомагани от европейските фондове. Ако досега животновъдството е подкрепяно изключително слабо, то през следващия програмен период след 2014 г. тази тенденция ще се промени, посочи още Найденов.


Найденов припомни още, че страната ни очаква разрешение от Европейската комисия за отпускане на 25 млн. лева на животновъдите като компенсация за поскъпването на горивата и фуражите през тази година.

Досега по програмата за селските райони са отпуснала близо 100 млн. лв. за различни проекти на земеделски производители в Ямболско, сочи статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още