IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Командировани работници ще вземат заплати на нивата в държавата на пребиваване

Това е резултатът от преговорите на Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия

12:46 | 01.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив ЕП</em></p>

Снимка: Архив ЕП

Очаква се европейската директива за командироването на работници да бъде преразгледана в посока да се получава равно заплащане за еднакъв труд на едно и също място. Това е резултатът от преговорите на Европейския парламент (ЕП), Съвета и Европейската комисия (ЕК).

Съвместно изявление са направили днес съдокладчиците на ЕП Елизабет Морен-Шартие и Агнес Йонгхериус, българският заместник-министър на социалната политика Зорница Русинова и комисарят по заетостта Мариан Тейсен, съобщи ЕК. 

„След интензивни преговори, ние, преговарящите от името на Европейския парламент, Съвета и Комисията, сме изключително доволни, че успяхме да обсъдим всички въпроси по време на седмия триалог. Постигнахме общо
разбиране относно рамката на едно възможно споразумение за преразглеждане на директивата относно командироването на работници“ казват авторите на изявлението.

„Смятаме, че предложеното пакетно споразумение е балансирано. Възможното споразумение установява принципа на равно заплащане за еднакъв труд на едно и също място, като същевременно осигурява повече правна сигурност както за работниците, така и за работодателите“, се казва в съобщението.

Припомняме, че дебатът за заплащането на командированите работници бе подет заради недоволството на бизнеса в Западна Европа от социалния дъмпинг - практиката служителите от Източна Европа да работят в ЕС на заплати, близки до тези в родните им страни, но много по-ниски от заплащането в страната на месторабота.

Особено настоятелен по темата бе френският президент Еманюел Макрон по време на посещението си в България през август 2017 г. 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Добре де, сега като сме европрецедатели, тия зелки като ги командироват при нас, ще им намалят ли заплатите? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още