IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани от Ямбол оспорват в съда екоразрешително за регионалното сметище

Гражданско сдружение е завело дело във Върховния административен съд

17:47 | 19.03.12 г.
Граждани от Ямбол оспорват в съда екоразрешително за регионалното сметище

Граждански комитет с председател Димитър Димитров оспорва пред Върховния административен съд незаконосъобразно издаденото комплексно разрешително за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци в Ямбол, съобщиха от природозащитната организация "Коалиция за устойчиво развитие".

На днешното съдебно заседание гражданите са представили доказатества за подмяната на старото инвестиционно предложение за изграждане на депо само за град Ямбол с ново, чийто капацитет е значително по-голям и обхваща няколко общини.

Подмененото предложение е на сдружение от общини, в които участват още Сливен, Нова Загора и др., но еколозите са установили нарушения в процедурата, тъй като това предложение е направено без нов доклад за въздействие върху околна среда и останалите проучвания, свързани с морфологията и количеството на твърдите битови отпадъци в региона, поясняват от гражданското сдружение.

В своя защита юристите на община Ямбол и министерството на околната среда са пледирали за законосъобразност на извършената административна процедура с мотива, че гражданите тълкуват с неразбиране екологичната процедура.

Разкритията на гражданите за пропуснати и фалшифицирани административни процедури при усвояване на евросредства по оперативна програма "Околна среда" доведоха до прекратяване на строителните работи на регионалното депо в Ямбол. Това стана след изпратените от тях сигнали до дирекциите „Околна среда” и „Регионална политика” в Европейската комисия и до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

На днешното заседание съдиите са разпоредили двете страни да представят допълнителни документи по делото, като се очаква съдът да излезе със становище на следващото си заседание, насрочено за 19 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още