IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете започва пазарни консултации за нов финансов инструмент

Инструментът Фонд за рисков капитал ще подкрепи компании в ранен етап на развитие

13:08 | 10.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фондът на фондовете (Фонд мениджър на финансови инструменти в България) започва пазарни консултации във връзка с финансов инструмент „Фонд за рисков капитал“ (ФРК).

Бюджетът на ФРК възлиза на 47,2 млн. лева и е финансиран от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), съобщава Фондът на фондовете.

Структурата на инструмента предвижда създаването на един или повече инвестиционни фонда, в които, в допълнение към публичния ресурс, предоставен от Фонда на фондовете, ще бъдат привлечени и частни инвестиции. Размерът им зависи от избрания режим на държавни помощи.

ФРК ще инвестира ангажираните средства в разнообразен портфейл от предприятия чрез дялови и квази-дялови инвестиции, увеличавайки капацитета за растеж на малки и средни предприятия в България. Той ще подкрепя компании в ранен етап на развитие, такива в сферата на високите технологии и иновациите, както и предприятия с висок рисков профил. 

Освен финансиране, мениджърите, избрани да управляват инструмента, ще предоставят стратегическа подкрепа на дружествата, в които инвестират. По този начин следва да се постигне повишаване на конкурентоспособността на фирмите и подобряване на корпоративното им управление и капацитет.

В съобщението се казва още, че чрез провежданите пазарни консултации Фондът на фондовете се стреми да получи обратна връзка от широк кръг заинтересовани страни.

В допълнение в рамките на дискусиите Фондът на фондовете ще се възползва от възможността да надгради и актуализира получената информация от пазара по време на пазарните консултации за „Фонд Мецанин/Растеж“, извършени  в началото на 2017 г.

Консултациите ще се провеждат до 1 декември 2017 г. включително, като заинтересованите лица биха могли да изразят желанието си за участие в процеса е до 18:30 ч. на 20 ноември 2017 г. (включително) на следната електронна поща: vcfund@fmfib.bg

Подробни характеристики на финансовия инструмент могат да бъдат намерени тук.

http://fmfib.bg/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още