IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати отново призоваха за приемането на България и Румъния в Шенген

Докладът на Сергей Станишев по темата ще бъде гласуван днес

10:10 | 11.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: ЕП</em></p>

Снимка: ЕП

Европейският парламент обсъди снощи доклада на евродепутата Сергей Станишев за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Документът ще бъде подложен на гласуване днес.

„Странно е, че в дебата не участва представител на Съвета на ЕС - институцията, към която този доклад е насочен, въпреки обещанието на австрийското правителство това да влезе в дневния ред в това полугодие“, отбеляза  Станишев, цитиран от БТА. По неговите думи в продължение на седем години Съветът е в нарушение на европейските правила, като не приема решение по всевъзможни причини.

Той определи като нечестни опитите въпросът за разширяването на Шенген да се обвързва с наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия. През последните години се прокрадва и налага компромис за нов тип частично членство в Шенген - само по въздух и море, като за неопределено време се отложи свободното пътуване през сухопътни граници. Това противоречи на здравия разум и европейските правила, посочи той. 

Според него подобно частично приемане на двете страни би създало опасен прецедент, който не бива да бъде допускан.

От името на ЕК еврокомисарят Тибор Наврачич посочи, че Комисията подкрепя пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген и е призовала това да стане незабавно. Наврачич добави, че ЕК ще припомни на Съвета оценката от 2010 г., според която двете страни изпълняват изцяло съществуващите изисквания. Крайно време е да бъде взето решение, допълни еврокомисарят.

В последвалите изказвания на парламентарните групи Карлуш Коелю от Европейската народна партия отбеляза, че още през 2011 г. ЕП подкрепи присъединяването на двете страни. „Защитавам пълното приемане. Трудно е да разберем дискриминацията към тези две страни, където наистина има корупция, но тя не е в изискванията за приемане в Шенген. Вярно е, че румънското правителство предприе тревожно отстъпление от борбата с престъпността“, посочи той.

Емилиан Павел от групата на социалистите и демократите заяви, че двете страни отдавна е трябвало да се присъединят към Шенген. Българите и румънците са дискриминирани от седем години, добави той.

Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформатори коментира, че липсата на решение досега се дължи на вътрешните проблеми в Германия, Холандия и Австрия. Той определи това като нередно, нечестно, двулично и лицемерно. Такива решения засилват скептицизма в Източна Европа към ЕС.

Това решение има икономически измерения. Най-европейската икономическа активност в България и Румъния е транспортът, над 150 хиляди семейства в България живеят от транспорта. Днес от Букурещ до Русе пътувате 12-13 часа. Това спъва икономическите активности, разрушава усилията на тези хора, прави ги бедни и ги кара да емигрират.

Политическото решение, зад което се крият хората, които управляват Холандия, Германия и Австрия, поражда емиграция и изпразва нашите държави от млади и предприемчиви хора. Това лицемерие трябва да бъде прекратено, призова Джамбазки.

Филиз Хюсменова от името на либералите също посочи, че граничните проверки засягат търговията. „Двойният стандарт е дискриминационен към гражданите на двете страни“, заяви Хюсменова. Тя определи случая като „крещяща несправедливост“, която оставя съмнения за върховенството на закона и за силата на евроинституциите, и руши доверието.

По нейните думи у българите и румънците остава горчиво усещане за вторично гражданство в ЕС, затова е крайно време Съветът да докаже, че правилата са еднакви за всички.

Асим Адемов (ЕНП/ ГЕРБ) посочи, че единственото условие за приемането в Шенген е успешното изпълнение на критериите, потвърдено от Съвета през 2011 година.

„Имаше единодушие, както винаги е било в ЕП, че е изключителна несправедливост по отношение на България и Румъния това, че Европейският съвет вече 7 години не приема това решение“, каза днес пред БНТ Андрей Ковачев (ЕНП/ ГЕРБ).

„Нямаше нито един представител на Европейския съвет вчера на дебата в Страсбург, което показва, че Европейският съвет или председателството сега на Австрия не е поставило това като свой приоритет“, смята той. Според него инициативата на  Станишев ще даде силен политически сигнал, че България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенгенското пространство.

„Тук става въпрос отново за двоен стандарт. Както при храните, така и тук, при условие че още 2011 г. сме изпълнили всички технически параметри за влизането ни в Шенген, това наистина е недопустимо“, каза евродепутатът от групата на социалистите Момчил Неков.

Според него, ако бъдем приети само по въздух и по вода без сухоземни граници, това ще бъде Пирова победа. Това означава, че ще има голям имиджов ефект за ГЕРБ, но това също ни води на мисълта, че ще има много пренебрежително малък икономически и социален ефект върху България, обясни Неков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още