IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози търсят съдействие от ЕК срещу строителството на сметището в Ямбол

Екоминистерството още не е одобрило оценката за въздейстиве върху околната среда за проекта

12:08 | 15.08.12 г.
Еколози търсят съдействие от ЕК срещу строителството на сметището в Ямбол

Неправителствени организации от Ямбол и страната са потърсили съдейстивето на евромисаря по околна среда Янез Поточник за спиране на процедурата за изграждане на регионалното депо за отпадъци в Ямбол, чийто проект се предвижда да бъде изпълнен по оперативна програма „Околна среда”.

Това съобщиха от гражданската „Коалиция за устойчиво развитие“, аргументирайки се с факта, че срещу изграждането на депото текат няколко съдебни дела, по които съдът още не се произнесъл.

Гражданите от региона оспорват част от документите, представени от ямболската община във връзка с оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), която трябва да бъде одобрена от екоминистерството.

Според тях изграждането на новото депо се нуждае от актуализация на екооценките, тъй като досега общината е представила само стари варианти на ОВОС, изработени преди повече от седем години, които не отразяват новото състояние за изграждането на регионалния център, където ще се депонират отпадъците от пет обищини - Ямбол, Сливен, Нова Загора, Стралджа и Тунджа.

От министерството на околната среда обясниха за Investor.bg, че процедурата по одобрение на ОВОС все още не е приключила, затова и не би могло да се спре строителство, което още не е започнало.

При направените проверки екоинспекторите не са установени административни нарушения по документацията и на този етап съдът не е обявил за нищожен нито един от актовете на регионалната инспекция по ОВОС, поясниха още от министерството.

От ековедомството поясниха още, че с изграждането на новото депо ще бъдат решени важни екологични проблеми за община Ямбол и прилежащите четири общини Тунджа, Стралджа, Сливен и Нова Загора.

Те припомниха, че ако проектът не бъде финансиран по оперативна програма „Околна среда“, сметището трябва да се финансира от държавния бюджет и от самите общини. Допълнителните инвестиции неизбежно ще бъдат за сметка на жителите на тези общини, които ще започнат да плащат по-висока такса „смет“. 

Според евроизискванията страната ни трябва да затвори старите сметища, затова и основнитне приоритети на министерството на околната среда са насочени към изграждането на регионалните депа, чието финансиране да бъде подпомогнато и със средства от европейските порграми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още