IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози протестираха срещу плановете да се изгарят част от отпадъците на София

Планирано е съоръжението да струва 135 млн. евро без ДДС

15:54 | 22.03.16 г.
<p>
	Протест срещу плановете RDF гориво да се изгаря в ТЕЦ София. <em>Снимка:&nbsp;Екологично сдружение &bdquo;За Земята&ldquo;</em></p>

Протест срещу плановете RDF гориво да се изгаря в ТЕЦ София. Снимка: Екологично сдружение „За Земята“

Екоактивисти протестираха срещу плановете да се изгарят част от отпадъците на столичани в ТЕЦ София.

В момента текат процедурите по изграждането на специална инсталация за така нареченото RDF гориво. Междувременно то се произвежда в завода за преработка на боклук в село Яна, а общината приключи обществена поръчка за изгарянето му в три циментови завода в страната.

Екологично сдружение „За Земята“ връчи днес на столичния зам.-кмет Мария Бояджийска "златен" противогаз и организира акция пред хотел, в който се провежда конференция за оползотворяването на отпадъци, съобщи организацията. 

Основното искане на участниците в акцията е спиране на проекта. Те настояват за  широко обществено обсъждане на проекта, особено за икономическата равносметка от изпълнението му.

Тъй като инсталацията ще работи поне 30 години, местните данъкоплатци имат пълното право да знаят какви ще са разходите и ползите, настоява сдружението.

Според природозащитниците ако инсталацията заработи, Столична община ще превръща потенциалните приходи в дългосрочни разходи, ще унищожава ценни суровини като пластмаси, картони, хартия и хранителни остатъци.

„Инсталацията, която Столична община иска да изгради в Топлофикация София за производство на енергия от отпадъци, е напълно безопасна и ще понижи цената на топлоенергията с 10% заради спестени 65 млн. куб. метра природен газ всяка година“, коментира Мария Бояджийска, цитирана от БТА. 

Бояджийска обясни също, че подготвяният проект отговаря на всички европейски изисквания, с възможно най-модерната технология в Европа. За целта е проучен опитът на Стария континент, а българският проект копира изградена и работеща инсталация във Виена.

Проектът в Топлофикация е за оползотворяване на 180 хил. тона от това гориво. Това означава топлоенергия за 40 хил. домакинства и електроенергия за 30 хил. домакинства, защото инсталацията ще произвежда и двата вида енергия, посочи зам.-кметът. Освен това съоръжението ще произвежда топла вода, която в летните месеци ще покрива изцяло нуждите на територията на общината, с изключение на районите в „Младост“, които са към ТЕЦ София - Изток.

Инсталациите, които вече работят във Виена, са с 4-степенна очистка на отпадъчните газове и гарантират качество на емисиите, по-ниско дори от инсталациите на природен газ, коментира Бояджийска. Тя смята, че като цяло ще бъдат намалени емисиите от ТЕЦ София.

Мария Бояджийска каза още, че изграждането на инсталацията ще бъде финансирано основно от новата оперативна програма "Околна среда".

Планирано е строителството да струва 135 млн. евро без ДДС. Проектът ще бъде внесен в ЕК през последното тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още