IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК с пакет от по-строги мерки за подобряване на качеството на въздуха

България все още не може да изпълни сега действащите директиви и има две наказателни процедури

17:04 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК с пакет от по-строги мерки за подобряване на качеството на въздуха

Европейската комисия (ЕК) предложи нов пакет от мерки за подобряването на качеството на въздуха в Европа. С него се осъвременява съществуващото законодателство и се ограничават допълнително вредните емисии от промишлеността, пътното движение, енергийните инсталации и земеделието.

Целта е да се намали въздействието на емисиите върху човешкото здраве и околната среда.

Лошото качество на въздуха всъщност е на първо място сред причините от екологично естество за преждевременната смъртност в ЕС, посочват от Европейската комисия. То води до повишаване на разходите за здравеопазване и вреди на екосистемите – заради прекомерното количество азот и киселинните дъждове.

Преките разходи на обществото, свързани със замърсяването на въздуха, се изчисляват на почти 23 млрд. евро годишно. В същото време ползите за здравето на хората при изпълнението на новия пакет от мерки се изчисляват на 40 млрд. евро.

С пакета ЕК предлага нова Програма за чист въздух за Европа с мерки, които гарантират, че съществуващите цели ще бъдат постигнати в краткосрочен план, а новите цели във връзка с качеството на въздуха - в периода до 2030 година.

В пакета са заложени също така мерки за подпомагане с цел ограничаване на замърсяването на въздуха, които акцентират върху подобряването на качеството на въздуха в градовете, стимулирането на научноизследователската дейност и нововъведенията и поощряването на международното сътрудничество.

Преработена е и Директивата относно националните тавани за емисии с по-строги национални тавани за емисиите на шестте основни замърсителя и има предложение за нова директива за намаляване на замърсяването от средноголемите горивни инсталации, каквито са кварталните енергийни инсталации или тези в големи сгради, както и малките промишлени инсталации.

България е една от страните в ЕС, където качеството на въздуха е лошо, показа доклад на Брюксел, публикуван преди месеци. Срещу страната ни има и наказателни процедури заради замърсяването на атмосферния въздух и заради промишленото замърсяване на атмосферата с азот и прах. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още