IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри картата на държавните помощи за регионите в България

Целта е подобряване на икономическия ръст и повишаване на заестостта в по-слаборазвитите региони на страната

11:50 | 26.06.14 г.
ЕК одобри картата на държавните помощи за регионите в България

Европейската комисия даде одобрението си за картата на държавните регионални помощи, които България ще може да отпуска в периода 2014 – 2020 година за различните региони на страната, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

Одобрената карта предвижда максималният интензитет, тоест размерът на помощта, изразен като процент от допустимите разходи, да бъде до 50% за големи предприятия, които осъществяват проекти на стойност до 50 млн. евро.

Това правило важи за пет региона в страната, с изключение на Югозападния, където допустимият интензитет е 25%.

Тези проценти могат да бъдат увеличени с 20 процентни пункта за инвестиции, извършвани от малки предприятия, и с 10 процентни пункта за инвестициите на средните предприятия.

През юни 2013 година Брюксел обърна внимание, че регионалните помощи трябва да се използват за намаляване на различията между регионите – както в страната, така и в рамките на ЕС. Затова и новите насоки на ЕК по отношение на правилата за предоставяне на държавна помощ са насочени към подкрепа на инвестициите в по-слаборазвити региони и където е регистрирана висока безработица. 

Целта е да се подкрепи разширяването на бизнеса или модернизирането на съществуващото оборудване. Така помощта на държавата се насочва в мерки за подобряване на икономическото развитие и заетостта.

Анализът на Комисията показа, че всички региони в България отговарят на критериите за регионална помощ. В пет региона брутния вътрешен продукт на глава от населението е под 45% от средното за ЕС.

Само в Югозападния регион процентът е между 60 и 75 от средното за общността. Насоките на ЕК са райони с БВП на глава от населението под 75% от средното за ЕС да се допускат приоритетно до регионална инвестиционна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още