IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутат от ГЕРБ настоява за изравнени директни плащания за фермерите в ЕС

Евгения Ангелова участва в заседание на политическата група на ЕНП

15:00 | 06.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разликите в директните плащания на хектар продължават да съществуват между държавите членки на ЕС, заяви в Брюксел народният представител от ГЕРБ и заместник-председател на бюджетната комисия Евгения Ангелова, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

Тя участва в заседание на политическата група на ЕНП с представители на националните парламенти от партиите членки на ЕНП, предаде БТА.

Депутатът настоя да отпадне историческият подход за разпределение на средствата и да завърши цялостното сближаване, с цел равнопоставени условия на единния пазар.

Нарастващите предизвикателства в световен мащаб изискват Общата селскостопанска политика (ОСП) да продължи да бъде силна и адекватно финансирана. Тя трябва да запази досегашния си балансиран подход, основаващ се на два стълба, с възможност за трансфер между тях. ОСП трябва да е пазарно ориентирана, основана на принципите на солидарност и социална справедливост, каза още депутатът.

Тя бе категорична, че въвеждането на възможност за национално съфинансиране в директните субсидии е неприемливо.

Ангелова се обяви за запазване на обвързаните (с производството) директни плащания. "Необходимо е и да се запази възможността за прилагане на преходна национална помощ и след 2020 г., като тук влиза и тютюнът за България", каза още тя.

По думите й едно от предизвикателствата пред ОСП след 2020 г. е увеличаването на устойчивостта на земеделския сектор с цел справяне с бъдещите кризи, намирането на нови бързоприложими инструменти.

Ангелова допълни, че България поддържа идеята за създаване на хоризонтална нормативна уредба на ниво ЕС срещу нелоялните търговски практики в агрохранителната верига.

Основните теми на конференцията са приоритетите и новите предизвикателства пред бюджета на ЕС и реформата в ОСП. В събитието участват още заместник-председателят на групата на ЕНП в ЕП Естер де Ланг, комисарите с ресор конкурентоспособност Юрки Катайнен и земеделие Фил Хоган, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес, председателят на Конституционната комисия на ЕП Данута Хюбнер, депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още