IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Австрия ще реализират общи проекти за зелени инвестиции

Приходите от търговията с емисии ще отиват за саниране на училища и детски градини

15:37 | 14.12.11 г.
България и Австрия ще реализират общи проекти за зелени инвестиции

България и Австрия подписаха споразумение за продажба на предписани емисионни единици, която се осъществява в рамките на националната схема за зелени инвестиции, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Приходите от сделката ще се използват за финансиране на проекти за енергийна ефективност в училища и детски градини, както и за изграждане на инсталации на биомаса и биогаз на територията на България.

С изпълнението на тези проекти се реализират предприетите от Европейския съюз мерки по намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата.

За да се гарантира прозрачното изпълнение на проектите, Националният доверителен екофонд, който е отговорен за т.нар. „позеленяване” на средствата, постъпващи по националната схемата за зелени инвестиции, дава възможност на всеки купувач на предписани емисии да посочи свой представител, който да участва в работата на консултативния съвет на екофонда.

Подписаното споразумение дава възможност на австрийски компании да участват в тръжните процедури за изпълнение на проектите, като предложат международно признатия си опит в екологичните технологии, поясниха от екоминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още