IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е готова да насърчи швейцарските компании да инвестират повече у нас

Швейцария подкрепя присъединяването ни към Шенген, коментира президентът на страната Дорис Лойтхард

16:18 | 02.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България ще работи за увеличаване на двустранното инвестиционно сътрудничество и на икономическия обмен с Швейцария и е готова да насърчи повече швейцарски компании да инвестират в страната. Това заяви президентът Румен Радев след среща с президента на Швейцария Дорис Лойтхард, която е на официално посещение у нас.

Постигнатият през миналата година стокообмен от 260 млн. евро и общият обем на швейцарските инвестиции у нас за последните 20 години от 1,8 млрд. евро са показателни не само за активния политически диалог, но и за доверието между бизнеса, подчерта Румен Радев, цитиран от пресцентъра на президентството.

„Изключително важно е България да продължава да подобрява бизнес климата за привличането на инвестиции и ние можем да допринесем за това“, заяви Дорис Лойтхард.

Радев благодари за активното сътрудничество в рамките на  Българо-швейцарската програма за сътрудничество. „Проектът ДОМИНО стартира един нов подход към дуалното образование и обучение в България и даде много добър пример как може да се свържат образованието, младите хора и бизнесът“, заяви Румен Радев.

Дорис Лойтхард отбеляза, че швейцарският опит в дуалното обучение се търси от все повече европейски държави като ефективна мярка срещу младежката безработица.

Радев благодари за приноса на Швейцария за кохезионната политика, въпреки че не е сред държавите членки на Европейския съюз (ЕС).

Швейцария ще подкрепя България по време председателството на Съвета на ЕС, което ще се проведе в период на многобройни предизвикателства както в рамките на Европа, така и с оглед на протичащите конфликти в съседните региони, подчерта швейцарският държавен глава.

Президентите подчертаха значението на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани.

Дорис Лойтхард потвърди подкрепата на Швейцария за присъединяването на България към Шенгенското пространство. 

Президентът на Швейцария обсъди и с премиера Бойко Борисов евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и приоритетите в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Направо ще се избиват хахаха :)В Швейцария на Балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още