IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България очаква твърда дата за влизане в чакалнята на еврозоната

Ще бъдат отделени повече ресурси за охрана на външните граници, заяви премиерът в Брюксел

13:51 | 29.06.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България очаква да има твърда дата за влизането в чакалнята на еврозоната, съобщи днес премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.

Днес премиерът ще представи заявката за присъединяването на страната към предварителния механизъм на разширено заседание на държавните и правителствените ръководители от Еврогрупата.

Банковият съюз и чакалнята трябва да станат в един ден, готови сме, добави той. Съгласен съм да има съответния мониторинг, но и твърда дата, че това ще се случи - такива са правилата. Няма да говоря за дати, всички са много чувствителни за тези изказвания и когато някой премиер почне да им дава указания през медиите, поясни премиерът.

Той отбеляза, че по последни данни българският дълг е намалял с един процент. Премиерът уточни, че това ще бъде още един аргумент при днешното представяне на българската заявка. 

Всичко, което сме предложили от България по темата с миграцията, колегите на Европейския съвет го приеха, каза Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. Той посочи, че ще бъдат отделени повече ресурси за охрана на външните граници. 

„Споразумението с Турция работи. Ще се работи и с държавите от Африка за подписването на подобни споразумения“, допълни министър-председателят. Борисов подчерта, че се е обсъждала възможността и за изграждане на зони за безопасност извън Европа. Той акцентира, че центровете за мигранти в ЕС трябва да са доброволни и че България няма нужда от такива.

Борисов приветства решението на Съвета за започване на предприсъединителни преговори през 2019 г. с Албания и Македония. Той посочи, че всички са гласували единодушно и за удължаването на санкциите за Русия.

Министър-председателят подчерта, че България е получила признанието на лидерите за ротационното председателство и поясни, че то завършва с „договорени нови 2 милиарда евро повече средства по новата финансова рамка“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 5 години
Дата - когато мутрите и ДС са извън закона!Дотогава - така, и бежанците заобикалят Територията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Sandy
преди 5 години
Коментара ми е изтрит, при положение, че не бях написал нищо лошо. Написах мутра, бандит, Тиква. И в този сайт ли правителството е сложило ръка? Какъв е смисъла да поствам тогава, като мнението ми не се зачита? Няма да коментирам повече тук, само ще чета, щот има много читави хора. Ако се трият коментарите и на тях, ей така, щот от ГЕРБ са наложили цензура, ще напусна и сайта. Нямам работа в сайтове, които се страхуват или слугуват на някой, ако ще този някой да е премиера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още