IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЧК ще подпомогне интеграцията на 1 300 законно пребиваващи мигранти

Проектът се финансира от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и МВР

13:02 | 02.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българският Червен кръст започва изпълнението на проект "Помощ за интеграция", насочен към подпомагане на законно пребиваващи в България граждани на трети страни. Това съобщи на пресконференция ръководителят на проекта Николай Тодоров, предаде БТА.

Проектът ще подпомогне адаптацията на минимум 1 300 човека, ще се изпълнява 36 месеца и се очаква да приключи на 9 октомври 2020 г.. Бюджетът е малко над 594 хил. лева, като 75% е европейското финансиране от Фонд "Убежище, миграция и интеграция", а 25 на сто е националното съфинансиране от бюджета на МВР. Министерството е отговорен орган по проекта.

Целевата група на проекта са всички граждани на трети страни, които са подали молби за убежище, и тези, които са получили убежище. Дейностите ще се изпълняват в София и в Хасковска област.

Най-голямата част от тях са свързани с административни и правни консултации. Работещите по проекта, които ще бъдат избрани с конкурс, ще съдействат за попълването на молби за събиране на семейства. Ще има консултации, свързани с данъчното и социалното облагане в България, тъй като в момента, в който се получи закрила, хората трябва вече да си плащат данъци и да внасят осигуровки, уточни Тодоров.

Гражданите на трети страни ще получават и съдействие за намиране на работа - изготвяне на CV, помощ за регистрация в Бюрата по труда, ще има и посредничество с работодатели. Ще се дават и консултации за получаване на лични документи, както и съдействие за включване в образователната система или в курсове по български език. Някои от законно пребиваващите у нас имат желание да регистрират своя фирма, те също ще бъдат подпомогнати в процеса по регистрация.

Много от хората имат трудности с намирането на личен лекар, както и с получаването на медицинска помощ заради невъзможността да говорят с лекарите. От БЧК ще ги подпомогнат при търсенето на помощ, както и с набавянето на лекарства. При валидни рецепти организацията ще закупува лекарства и адаптирани детски млека, които са изписани от лекар. Психолози към екипа ще дават също консултации.

Ще има и срещи във всички приемателни центрове, на които ще се разискват въпроси за нормите на поведение в България.

От началото на годината до 24 октомври 3 004 души са потърсили закрила от Държавна агенция за бежанците, съобщи Мариана Стоянова, ръководител на "Бежанско-мигрантска служба" към БЧК. Капацитетът на центровете на Държавната агенция е запълнен на 20-21% и в момента има малко над 1 000 души там.

Получилите закрила, независимо дали със статут на бежанец, или хуманитарна закрила, са около 1 500. Данните са от началото на тази година, но това са лица, които са били регистрирани още през предходните две години. Половината от тях са получили международна закрила, а другата половина - хуманитарен статут.

За първите 9 месеца на годината БЧК е работил с получили закрила около 225 човека, предимно посещаващи курсове по български език.

Най-голям е броят на хората, които са в процедура пред Държавната агенция за бежанците - над 4 хил., защото не всички живеят в центровете на агенцията, има и на външни адреси, уточни Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още