IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството очаква сигнали от гражданите за неработещи къщи за гости

След проверки 32-ма собственици на къщи за гости е трябвало да върнат 8,4 млн. лв.

12:06 | 22.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Агроминистерството прави проверки, но разчита и гражданите да сигнализират за неработещи къщи за гости, построени с евросредства. Това стана ясно от коментар на земеделския министър Румен Порожанов в ефира на NOVA.

Повод за интервюто е започналото разследване срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по съмнение за източване на евросредства от ПРСР чрез подставено лице, построило къща за гости, която не се ползва по предназначение. 

Всички къщи са публикувани през 2016 г. на сайта на Фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция, така че да бъдат посещавани от гражданите,  и с ясното послание – там, където се отказва достъп, да получаваме сигнали, обясни министърът.

Контролът се извършва от Разплащателна агенция. След 2016 г. са получени много сигнали и са направени проверки на над 17% от всички къщи за гости. Порожанов обясни, че няма как да бъдат проверени всички фермери, затова се прави риск анализ.

От 122 проверки на къщи за гости на 63 са направени финансови корекции, като 32-ма собственици е трябвало да върнат 8,4 млн. лв. Общо корекциите са за над 10 млн. лв. Максималната отпускана сума по програмата е до 200 хил. евро.
За къщата, свързана с Манолев, е правена проверка на място – дали обектът е изпълнен по проект. По думите на Порожанов сега трябва да се провери дали получателят на средствата ползва по предназначение къщата за гости и дали има конфликт на интереси.

Междувременно в ефира на NOVA се включиха земеделски производители, организатори на планирания за днес по обед протест пред агроминистерството.

Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ), заяви, че протестът не е заради една наредба, а заради липсата на цялостна политика за развитие на селското стопанство. Той посочи, че в България се внасят плодове и зеленчуци, много по-евтини от българските.

„Ние сме незащитени, това е недопустимо. Българските села са обезлюдени, в магазините няма български плодове и зеленчуци“, каза той.

Милен Стоянов от Българска асоциация Биопродукти отново поиска оставката на министъра заради хаоса в биоземеделието.

Порожанов отговори, че секторът плодове и зеленчуци получава между 5 и 8 вида субсидии в различни схеми, а контролът върху биопроизводството е затегнат от 2017 г. насам. При плодовете плащанията варират между 250 и 420 лева на декар, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още