IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

712 нови договора за 600 млн. лв. са сключени по ОПИК през 2018 г.

Икономическото министерство ще открива информационни центрове в градовете за консултации с бизнеса, започна от Ямбол и Стара Загора

15:38 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Емил Караниколов откри ямболския информационен център в присъствието на Волен Сидеров, председател на парламентарната група на &bdquo;Обединени патриоти&ldquo;, и кмета на Ямбол &ndash; Георги Славов.<em> Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

 Емил Караниколов откри ямболския информационен център в присъствието на Волен Сидеров, председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“, и кмета на Ямбол – Георги Славов. Снимка: Министерство на икономиката

Само през последната година са сключени 712 нови договора за финансиране на стойност 600 млн. лв. по оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност" (ОПИК). Това обяви  министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Информационен ден за представяне на процедура „Насърчаване на предприемачеството“ 2014-2020 по ОПИК в Ямбол, съобщи пресцентърът на икономическото ведомство.

Караниколов напомни, че изпълнението на оперативната програма е на добро ниво, като са съкратени сроковете за оценка на проекти и за извършване на плащания към частния сектор.

„Извършените плащания към бизнеса и публичните бенефициенти за последната година са над 362 млн. лв., което представлява 50% от общите плащания от началото на изпълнението на ОПИК“, допълни той.

Икономическият министър обяви, че по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ са осигурени 67,2 млн. лв. от бюджета на ОПИК, които ще стигнат за финансиране на над 350 новосъздадени дружества.

„Условията за кандидатстване по тази процедура са изготвени за нуждите на стартиращите компании, в непрекъснат диалог между администрацията и Асоциацията на стартиращите предприятия, работодателските организации, неправителствения сектор и всички други заинтересовани страни“, посочи той.

Караниколов обяви, че от Ямбол започва инициативата на Министерството на икономиката да започне откриването на информационни центрове в цялата страна в помощ на бизнеса и гражданите по градове.

В тях експерти от Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”, Агенцията за малки и средни предприятия, Българската агенция за инвестиции, Българска банка за развитие и Агенцията за експортно застраховане ще запознават бизнеса в региона с възможностите за кандидатстване по проекти и финансиране на техния бизнес.

По-късно през деня министърът на икономиката ще открие информационен ден за представяне на процедура „Насърчаване на предприемачеството“ и в Стара Загора.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още