IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелен четвъртък за европейските борси

Инвеститорите продължават да следят коронавируса, цените на петрола и сезона на отчетите

19:27 | 23.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Европейските борси завършиха търговията в четвъртък с повишения, докато пандемията на коронавируса, цените на петрола и корпоративните отчети остават във фокуса на инвеститорите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 1% нагоре. Книжата на петролните и газовите компании записаха 3% ръст на стойността, след като цените на петрола показаха, че се стабилизират.

Цените на петрола, които са индикатор за икономическото здраве и за световното търсене, остават във вниманието на инвеститорите, докато продължават да се повишават след големия спад, който записаха по-рано тази седмица. На пазара има оптимизъм, че производителите ще намалят продукцията.

Същевременно пандемията остава едно от големите опасения на инвеститорите, след като вече има около 2,6 млн. потвърдени случая на заразени хора по света и над 183 хил. жертви на Covid-19.

Днес стана ясно, че бизнес активността в еврозоната се е понижила до рекордно дъно през април, което подчертава тежките икономически щети от пандемията в блока.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI, в който влизат както производството, така и услугите, се понижи до 13,5 пункта през април, сочат данни на IHS Markit. През март същият индекс вече записа най-големия си мечен спад до 29,7 пункта. Подобен срив под 50 пункта подсказва за вероятен спад на общия икономически растеж.

Междувременно продължава сезонът на отчетите.

Credit Suisse обяви 75% скок на нетната печалба за първото си тримесечие спрямо същия период година по-рано. Показателят е достигнал 1,21 млрд. швейцарски франка. Швейцарският кредитор обяви, че е заделил 568 млн. швейцарски франка за потенциални кредитни загуби заради пандемията. Книжата на компанията повишиха стойността си с над 2%.

Renault отчете 19,2% спад на приходите си за първото тримесечие, но заяви, че е прекалено рано да оцени какъв ще е ефектът от кризата върху финансовите резултати за годината. Цената на акциите на компанията се повиши с 4%.

Френската Rexel и британските Talor Wimpey и Vistry Group записаха по над 11% повишение на стойността на книжата и поведоха в Stoxx 600, а на дъното на европейския бенчмарк остана Micro Focus с 5% понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още