IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затиснатата от смог Полша опитва да избегне етикета "европейския Китай"

Въглищата, използвани от домакинствата за отопление, са основната причина за лошото качество на въздуха

13:29 | 26.02.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Замърсяването на въздуха провокира поляците да поискат от властите да обещаят мерки, които да подобрят положението. За много от тях всъщност януарският смог беше голяма изненада, пише общественикът Марек Йозефяк, цитиран от EurActiv.

В последните седмици обаче една от най-търсените стоки в магазините се оказаха маските, които защитават хората от мръсотията във въздуха. Смогът този път не отмина, а се задържа почти през целия януари. Най-засегнатият град е вторият по големина Краков.

Причините за замърсяване на въздуха са много – в Лос Анджелис е транспортът, в Пекин – индустрията. В Краков, а и в цяла Полша, смогът е резултат от въглищата, използвани за отопление. Всяка година поляците изгарят около 10 млн. тона въглища в неефективни отоплителни системи в жилищата си. И всяка година 47 хил. души са жертва на мръсния въздух в страната.

Не всички полски градове обаче имат проблем с качеството на въздуха – по-ветровитите райони, особено по крайбрежието на Балтийско море, са много облагодетелствани в това отношение.

Йозефяк посочва в своя коментар проучване на Световната здравна организация (СЗО), публикувано през лятото на 2016 година, според което 33 от 50-те града с най-голямо замърсяване на въздуха в Европа се намират в Полша. Нещата стоят дори и по-лошо – в Топ 10 има седем полски града.

Варшава започна да обмисля мерки, сред които например за регулирането на качеството на въглищата, които се използват от домакинствата. Йозефяк посочва, че Чехия, която вече се захвана с проблема с качеството на въздуха, продава своите нискокачествени въглища в Полша.

Друг вариант, който може да помогне за справяне със значителното замърсяване, е намаляване на цената на електроенергията, което да стимулира домакинствата да се откажат от въглищата и да използват ток за отопление. Такава мярка обаче трябва да бъде много внимателно обмислена, защото има потенциала да реанимира ТЕЦ-овете в страната. В момента те произвеждат 85% от потребяваната електроенергия в страната.

Но намаляването на емисиите е само част от проблема - 70% от поляците живеят в домове, които не са добре изолирани, пише още в коментара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Големи комини имат полските къщи :)Въглищата, използвани от домакинствата за отопление, са основната причина за лошото качество на въздух
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още