IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо точно Катар подава ръка на Турция?

Неслучайно двете страни поддържат тесни връзки помежду си не от вчера

09:30 | 19.08.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ердоган и шейх Тамим бин Хамад ал-Тани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ердоган и шейх Тамим бин Хамад ал-Тани. Снимка: Ройтерс

Визитата на емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад ал-Тани в Турция не беше обявена. Но тя не беше и изненада. Емирът беше първият чуждестранен гост в Турция след началото на валутната криза от миналия петък. С посещението си и с 15 милиарда долара в багажа шейх Тамим бин Хамад ал-Тани засвидетелства своята солидарност с Турция. Турция пък беше първата страна, която застана на страната на малкото емирство през юни 2017 година, когато Саудитска Арабия и ОАЕ започнаха да изолират Катар чрез ембарго за внос на стоки, което е в сила и до днес. Оттогава насам Турция снабдява Катар със стоки, които малкото емирство не може да закупи от своите съседи, пише Райнхард Везер за FAZ.

Катар и Турция са свързани със стратегическо партньорство, което ставаше все по-тясно през последните години. През 2011 година, когато масовите демонстрации в арабския свят разклатиха основите на стария ред, двете страни станаха застъпници на Мюсюлманското братство. И Турция,  и Катар си правеха сметката, че при демократични условия Мюсюлманските братя ще вземат властта. Те подкрепяха Мюсюлманското братство в Египет, Либия, Сирия и други страни - но напразно. Защото вътрешните сили на статуквото и други сили, които като Саудитска Арабия искаха всичко да си остане по старому, бяха по-силни. Това сближи Турция и Катар още повече. Двамата държавни глави - Ердоган и Тамим бин Хамад ал-Тани станаха лични приятели. Семействата им също се срещат често. Турция създаде военна база в Катар с цел възпиране от евентуални нападения от други държави. 

Двете страни поддържат и тесни икономически връзки. Катар, който трябва да влага някъде големите си излишъци от износа на природен газ, направи големи инвестиции в Турция през изминалите години. Националната банка на Катар, която е една от най-големите банки в арабския свят, купи турската Financebank. 15 процента от всичките ѝ активи са от турски произход. Катарската търговска банка купи турската Alternatifbank AS. И двете банки са пряко засегнати от срива на турската лира.

Освен това Катар е един от най-важните инвеститори на турския пазар за недвижими имоти. В този смисъл Катар е заинтересуван силно от икономическата стабилност на Турция. 

Посланикът на Катар в Анкара заяви, че Катар и катарският народ са закупили турски лири за много милиони долари, за да закрепят турската валута.

За някои това може да е капка в морето. Но за Турция е важен психологически сигнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 2
data
преди 5 години
наскоро научих че бг е най големият производител на гранати за РПГ - всяка втора граната в света е произведена тук . Иначе произвеждаме доста неща - основно амуниции за стрелково и ракетно оръжие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
в статистиката са на едно , копирах го директно . иначе мисля , че леко стрелково оръжие , РПГ и амуниции им произвеждаме ... няма фактури в публичното пространство все пак :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 5 години
Абе по скоро СА са хората с парите п.п. торпеда не произвеждаме , той клуба на производителите на торпеда е по малък от ядреният клуб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
ами за начало нали пробваха в КТБ , видяха за какво иде реч , както и целия български народ , и сигурно са преосмислили позицията си ... засега май само купуват "агнета" от нас според Б.Б. но по съвместителство и бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, други взривни устройства и заряди, и оборудване и принадлежности за тях за около 3.700.000 евро на година :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
data
преди 5 години
Абе те Катар и в Бг щяха да правят едни грандиозни инвестиции ама до там си и останаха - до лозунгите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още