IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Roche раздава безплатно в Китай своя тест за коронавируса

Тестът трябва да бъде на разположение незабавно, а клиентите и правителствата оценяват това, твърди главният изпълнителен директор Северин Шван

21:15 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Коронавирусът се разпространява бързо: китайските власти съобщават за над 1700 нови инфекции в рамките на 24 часа. При фармацевтичната група Roche епидемията поражда силно търсене, защото швейцарците са сред първите компании, които пуснаха на пазара бърз тест за откриване на опасния вирус.

Генетичният тест може да се използва за бърза проверка в лабораторията за това дали пациентът носи коронавируса. Но изпълнителният директор на Roche Северин Шван не очаква високи приходи за отдела по диагностика. Компанията раздава безплатно необходимото оборудване в Китай, заяви Шван в четвъртък в Базел. „В такава кризисна ситуация като тази в Китай не можем да  обсъждаме каква да е цената", заяви Шван в интервю за германския Handelsblatt.

Тестът трябва да бъде на разположение незабавно, а клиентите и правителствата оценявали това. „Приносът, който можем да направим в такава криза, в крайна сметка се отплаща много повече". От друга страна, в другите държави необходимите устройства и тестове се предлагали по регулярния начин, а не гратис. 

Въпреки търсенето засега в производството на устройствата няма затруднения, казва Шван. „Проблемът е логистиката“. Истинско предизвикателство е транспортирането на оборудването до засегнатите региони, тъй като китайското правителство затвори в карантина цели градове. В същото време компанията трябва да гарантира защитата и на своите служители.

„Подобни предизвикателства не са новост за нас“, казва Шван, визирайки опита с други патогени като вируса ТОРС. Въпреки това изглежда, че коронавирусът се разпространява много по-бързо, пояснява мениджърът.

Междувременно фармацевтичната компания представи в четвъртък данните си за изминалата финансова година. Въпреки нарастващата конкуренция от страна на имитиращи продукти  Roche успява да увеличи приходите си от продажби с осем процента до 61,47 милиарда швейцарски франка (което се равнява на около 57 милиарда евро). Печалбата на акция се повишава с 11 на сто до 20,16 швейцарски франка на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още