IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Боно и Бил Гейтс харесват Шойбле

Германският финансов министър е уверен, че икономическият успех в Африка е важен и за Европа и Германия

20:48 | 23.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основателят на Microsoft Бил Гейтс и Боно от U2 похвалиха Германия за политиката ѝ за развитие на Африка. Федералното правителство е на прав път със своя "План Маршал за Африка", казват Гейтс и Боно в съвместно интервю, което са дали за германския всекидневник Die Welt и вестниците от Leading European Newspaper Alliance (LENA). Боно заяви, че е впечатлен от страстта, с която министърът на финансите Волфганг Шойбле защитава Африка.

И Гейтс, и Боно са силно ангажирани в големи неправителствени организации за развитие. Наскоро по време на конференцията за сигурност в Мюнхен те се застъпиха за засилена борба срещу болестите, бедността и глада. Гейтс подкрепя развиващите се страни и с инвестициите си в различни фондации.

Планът Маршал навремето бе програма за изграждане на икономиките в Западна Европа след Втората световна война, финансирана от САЩ. За да помогне на африканските държави, федералното правителство изгражда различни партньорствa за реформи. Който се бори срещу корупцията, изгражда модерни данъчни системи, инвестира  в образованието и се основава на равенството на половете, може да очаква по-голяма подкрепа от Германия.

Фактът, че германският „План Маршал“ насърчава африканците да допринасят за развитието, трябва да се поздрави, казва Гейтс. Същевременно милиардерът критикува, че все още липсват конкретни цифри за финансовата нужда на изпадналите в криза африкански държави.

Боно пък е впечатлен от подкрепата на Шойбле за т. нар. "Compacts mit Afrika". С тази договорка водещите 20 индустриални и развити държави (G20) искат да дадат нов тласък на помощта за континента. Шойбле бил уверен, че икономическият успех в Африка е важен и за Европа и Германия, смята певецът. 

Не е нужно още държави от Африка да попадат в хаос, предупреждава Боно. „Ние видяхме какво се случва в държава като Сирия с нейните 20 млн. жители. Представете си какво би могло да се случи в държава с 10 пъти по-голямо население, като Нигерия...“. Същевременно той предупреждава човечеството да не забравя спомените за световните войни. „Нека запазим в съзнанието си стойността на един свят на сътрудничеството“, призовава той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още