IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради Wirecard Deutsche Boerse въвежда правила за бързо изключване от DAX

Промяната би позволила компания да бъде изхвърлена от индекса по всяко време, а не само при редовния преглед за съставянето му

10:22 | 17.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Peter Juelich/Bloomberg</p>

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

След счетоводния скандал с Wirecard, борсовият оператор Deutsche Boerse заяви в четвъртък, че предлага бързото изключване на компании от водещия индекс DAX, ако те подадат заявление за несъстоятелност.

Решението, ако бъде прието, може да означава, че Wirecard ще напусне индекса DAX през август, а не по време на редовния преглед за компонентите на бенчмарка през септември.

Wirecard беше включена в DAX, обединяващ 30 водещи компании на германската борса, през 2018 г., измествайки Commerzbank, след като богатството на нарастваща технологична компания надмина намаляващото състояние на кредитора, който е и една от най-големите банки в страната.

Wirecard подаде молба за несъстоятелност през миналия месец, дължейки на кредиторите си 4 милиарда евро (4,55 милиарда долара), след като разкри дупка от 1,9 милиарда евро в своите сметки, за която одиторът на компанията EY заяви, че е резултат от сложна глобална измама.

Промяната на правилата, предложена от Deutsche Boerse, би позволила компания да бъде изхвърлена от DAX две борсови сесии след подобни новини.

Обсъждането на новите правила от участниците на Deutsche Boerse ще продължи до 7-и август и институцията ще направи официално изявление преди 13-и август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още