IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се най-голямото европейско IPO за годината

Операторът на телекомуникационни кули Vantage Towers може да надмине досегашния европейски първенец - полския InPost

13:32 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Операторът на телекомуникационни кули Vantage Towers може да осъществи най-голямото за годината досега европейско първично публично предлагане (IPO) във Франкфурт. Британската група за мобилни комуникации Vodafone обяви във вторник, че новото листване на дъщерното ѝ дружество може да генерира до 2,8 милиарда евро, предава Ройтерс.

Ценовият диапазон за предлаганите акции беше определен между 22,50 и 29,00 евро за акция. Това може да доведе до пазарна оценка на Vantage Towers от 14,7 млрд. евро. 

„Търсенето на данни и свързаност в цяла Европа стимулира растежа в индустрията на радио кулите“, заяви главният изпълнителен директор Вивек Бадринат. Самата Vantage Towers няма да получава никакви приходи от листването, вместо това Vodafone ще вземе парите, за да изплати вътрешнофирмената си планина от дългове.

Периодът за записване започва във вторник и се очаква да приключи на 17 март. Един ден по-късно акциите ще започнат да се търгуват за първи път на пода във Франкфурт. Vantage сега се грижи за 82 хил. локации в десет европейски държави - повечето от тях в Германия. Това също е изиграло роля при избора на фондовата борса.

Тази операция може да бъде голяма стъпка за растежа на дъщерната компания, което може да донесе печалба на групата Vodafone в бъдеще.

Технически Vodafone е в широк страничен консолидационен канал след силния ръст през последното тримесечие на 2020 г., като преди това формира двойно дъно на ниво близо до 1 паунд на акция, което накара цената да пробие дългосрочната низходяща тренд линия, започнала през януари 2018 година, пишат в свой анализ от Admiral Markets. Този възходящ импулс тласна акциите на Vodafone обратно до нивото от 23,6% на Фибоначи след бичо пресичане на краткосрочната и средносрочната пълзяща средна и пресичане на нивото 0 на индикатора MACD. 

Настроението за първични публични предлагания е по-добро, отколкото от дълго време насам. Онлайн търговецът на употребявани автомобили Auto1 дебютира във Франкфурт в началото на февруари и беше оценен на малко под 12 милиарда евро. С обем от 1,8 млрд. евро стартъпът от Берлин осъществи най-голямото листване за годината в Германия до момента, надминаван в Европа само от полския InPost в Амстердам.

При Vantage Towers най-високата възможна сума при продажбата до 88 888 889 акции е 2 млрд. евро, но заедно с опция за преразпределение и опция за допълване сумата на емисията може да набъбне до 2,8 милиарда евро.

Vantage вече спечели два основни инвеститора, които се ангажираха да закупят акции на обща стойност 950 млн. евро. Единият е инвеститорът в инфраструктура Digital Colony, а другият е RRJ, базиран в Сингапур глобален фонд за акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още