IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се твърд Brexit? Джонсън залага на риска

Великобритания окончателно потвърди, че не желае удължаване на преходния период след края на 2020 г.

20:24 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Parsons/n10 Downing street</em></p>

Снимка: Andrew Parsons/n10 Downing street

Тримата президенти на ЕС отново се опитаха да се разберат с британския премиер: Урсула фон дер Лайен (ЕК), Шарл Мишел (Европейски съвет) и Давид Сасоли (Европейският парламент) се срещнаха с Борис Джонсън на видеоконферентна връзка в понеделник следобед. Целта на събитието според ЕК е, „да продължи напред в преговорите за бъдещите отношения“.

Но разговорът не бе от помощ и не донесе никакъв напредък. Джонсън потвърди само това, което тримата председатели на ЕС знаеха предварително. Великобритания няма да „иска никакво удължаване на преходния период", заявиха ЕС и Великобритания в съвместно изявление след разговорите. С това окончателно е решено, че Великобритания ще напусне общия европейски пазар на 31 декември тази година.

Така че остават само два други варианта: или ЕС и Обединеното кралство ще постигнат споразумение за партньорство, включително търговско споразумение до края на годината, или тарифните бариери между острова и континента ще бъдат наложени на 1 януари 2021 г.

Този Brexit без споразумение би засегнал икономиката на Обединеното кралство много по-силно от ЕС. Джонсън очевидно е готов да поеме риска. В рамките на преговорите за споразумението за партньорство политикът от консерваторите все още не проявява каквато и да е готовност за компромиси.

Четири кръга преговори приключиха без значително сближаване. „Трябва да има повече движение“, потвърдиха Джонсън и тримата лидери на ЕС в понеделник след разговора си. Главните преговарящи на правителството в Лондон и ЕС Дейвид Фрост и Мишел Барние преди това се съгласиха да засилят преговорите. Те планират да се срещат или в големи, или в малки групи всяка седмица.

Наскоро главният преговарящ на ЕС Мишел Барние уточни, че Лондон разполага с възможност да поиска удължаване на преговорите с една или две години. Той отбеляза, че засега британската страна отказва договаряното споразумение да обхваща сътрудничеството в преследването на престъпленията в интернет и прането на пари, не желае запазването на еднаквите правила за производство на стоки, не се обвързва с преговори за сътрудничество в областта на външната политика и отбраната.

Но дори и при най-интензивната работа едва ли ще бъде възможно да се постигне цялостно търговско споразумение до края на годината - особено след като то трябва да е готово за подписване през октомври. В противен случай няма да има достатъчно време за необходимата ратификация в парламентите на страните членове на ЕС.

Големият недостиг на време не се споменава „в мършавото изявление“ след срещата на върха в понеделник. Освен дипломатическите фрази („конструктивни разговори“) има поне косвено указание за това колко трудни са преговорите. Ще има нужда „по възможност от ранно споразумение за принципите, залегнали в основата на споразумението", за да постигне търговски договор.

ЕС и Великобритания обаче са все още далеч от необходимото основно споразумение за стълбовете на споразумението за партньорство. От гледна точка на ЕС по-специално трябва да се осигурят две неща.

Първо: честни конкурентни условия. Какво означава това конкретно може да се намери в политическото изявление, придружаващо договора за излизане на Обединеното кралство. И двете страни трябва да се ангажират да "поддържат" високи общи стандарти, например за държавна помощ или за социални и екологични стандарти, се казва в съобщението.

Джонсън подписа политическото изявление миналата година, но очевидно вече не се чувства обвързан с него. Във всеки случай той не иска вече да спазва социалните и екологичните стандарти на ЕС, след като напусне вътрешния пазар. Съществува и фундаментално несъгласие по въпроса за компетентността на съдилищата.

В случай на правни спорове между ЕС и Великобритания първо отношение трябва да вземе съвместно назначен арбитражен съд, но в случай на съмнение Европейският съд трябва да има последната дума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още