IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се нов Wirecard в Германия?

След атака на продавачи на късо книжата на Grenke се сринаха с рекордни стойности два поредни дни, компанията загуби пазарна стойност от 1 млрд. евро

14:15 | 17.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Офисите на Grenke в Баден-Баден. Снимка: Grenke</em></p>

Офисите на Grenke в Баден-Баден. Снимка: Grenke

Документ от 64 страници, пълен с обвинения, изведе в миналото до голяма степен незабележима компания в центъра на вниманието. Grenke AG от Баден-Баден, лизингова компания предимно за офис оборудване и софтуер, генерира приходи в размер на милиарди евро, но до голяма степен остава незабелязана от обществеността - досега.

В доклад инвеститорската група Viceroy Research обвинява компанията, наред с други неща, в нередности в баланса.

Grenke реагира остро: Докладът съдържа "твърдения, които Grenke отхвърля по най-силния възможен начин", каза компанията, която е включена в германския индекс MDax.




Grenke печели парите си, наред с други неща, като отдава под наем офисно и IT оборудване. Зад Viceroy Research стои британският продавач на късо Фрейсър Перинг. "Viceroy шорти Grenke AG", се казва във въведението на доклада на инвеститора, в който той задава своите въпроси към мениджмънта.

С други думи - компанията за анализи залага на падащи цени със заети акции - и вероятно е спечелила милиони с последната атака. Перинг последва примера в сряда и продължи със сериозните си обвинения. Те включват четири области:

Първо: Grenke отчита прекомерно високи печалби, главно поради прекомерно високи оценки. Например, договорите за лизинг на много евтини материали са твърде скъпи и няма амортизации.


Второ: Grenke изкуствено си създаде репутация чрез бизнес със свързани компании. Твърдението на Перинг: Grenke редовно купува регионални лизингови компании, които са основани от свързана фирма и след това признава отчисления в баланса. Връзката със свързаната компания не се разкрива, което било нарушение на счетоводните стандарти.

Viceroy допуска, че всъщност няма парични потоци, а че фиктивните печалби се превръщат в т. нар. търговска репутация. Счетоводният баланс на Grenke показва в тази графа сума от над 100 милиона евро, което не е малко в сравнение с общия баланс, но не е и прекалено висока сума.

Трето: Grenke Bank (финансовото дружество на компанията) осъществявало бизнес със съмнителни компании. Твърдението на Перинг е, наред с други неща, за „пране на пари“. Твърди се, че клиентите, за които Grenke Bank обработва плащания, включително измамни сайтове за онлайн търговия, са в списъка на забранените на финансовия регулатор Bafin - и са там в продължение на повече от година.

Четвърто, Grenke преследвала „хищнически“ и „измамни“ бизнес практики. Твърдението тук, подкрепено с няколко примера, е, че повечето лизингови сделки се извършват чрез посредници, но обещанията не се спазват. Брокерите са уверявали, че ще предоставят услуги, които не са вписани в договора със самата Grenke.


Крайните клиенти, включително малки компании и фондации, не били получили обещаната услуга като резултат, но са изплатили задълженията си към Grenke. В някои случаи в Обединеното кралство агентът посредник дори е фалирал. В един случай са били давани под наем екрани за малки магазини, които е трябвало да показват реклами за бизнеса, за да реализират печалба. Рекламата никога не е излъчвана, но според Перинг магазините все още трябва да плащат надценените си лизингови ставки.

Фирмата обяви, че ще се противопостави на твърденията с подробен отговор. Ако е необходимо, ще се защити и по законни канали. "Grenke си запазва правото да предприеме правни действия и съответно ще ги инициира", се казва в изявлението. 


„Основен упрек е, че от 1,078 млрд. евро в брой и парични еквиваленти, отчетени в полугодишния финансов отчет за 2020 г., значителна част не съществува. Доказано е, че това е невярно “, заяви Grenke. „Към 30 юни 2020 г. по сметките на Deutsche Bundesbank е имало 849 милиона евро, или почти 80 процента от ликвидните средства - както е публикувано в полугодишния финансов отчет. Към днешна дата салдото в Bundesbank е 761 млн. евро“, се казва в изявлението.

В сряда самата банка не коментира темата. По принцип централната банка не коментира отделни институции и / или отделни бизнес партньори, заяви по-късно говорител на Bundesbank във Франкфурт.


Въпреки тези уверения обаче финансовият пазар не остана хладнокръвен и безразличен, още повече, защото скандалът с Wirecard все още оказва влияние. Спадът в цената на лизинговата компания продължава. В сряда книжата на листнатата на MDax компания от Баден-Баден временно отново паднаха сериозно - с 40 на сто, и се насочиха към втората рекордна еднодневна загуба поред. На цена от 35 евро акциите са толкова евтини, колкото и преди пет години и половина. От вторник Grenke загуби почти милиард евро пазарна стойност.

По материали на Financial Times и Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още