IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За всяко отложено IPO в Европа две нови излизат на пазара

Близо 20 компании излязоха на пазара в Европа само този месец, но и листвания за милиарди бяха отменени

17:15 | 11.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Тазгодишният бум на първични публични предлагания (IPO) в Европа е изправен пред най-големия си тест досега – милиони долари в сделки се насочват към пазара, като паралелно с това провалените листвания се трупат, съобщава Bloomberg.

Близо 20 компании излязоха на пазара в Европа само този месец начело с шведската Volvo Cars. Само в понеделник започват четири нови IPO-та, включително това на компанията за зареждане на електрически автомобили Pod Point. И въпреки това през последните седмици бяха отменени и листвания за милиарди долари, включително и това на германското езиково приложение Babbel.

С толкова много IPO-та наведнъж, наистина трябва да изпъкваш. Компании в популярни сектори, особено такива, които нямат голямо присъствие на пазара или тези, които внимателно са изчислили интереса на потенциалните купувачи, имат предимство.

„Инвеститорите имат апетит за висококачествени активи, които имат отличителна история“, казва Алоке Гупте, съръководител на звеното за капиталови пазари в Европа, Близкия изток и Африка на JPMorgan. „Дори и да има краткосрочна волатилност, инвеститорите ще продължат да гледат дългосрочно“, коментира той.

Разликата между това кое е горещо и кое не расте. Акциите на приложението за идентифициране на обаждания Truecaller AB поскъпнаха по време на дебютната си търговия в Стокхолм в петък, докато чешката компания за дигитални тол плащания Eurowag не можа да достигне определения си диапазон, като новите търгувани акции поевтиняват по време на търговията си в Лондон.

Над 40% от най-големите сделки в Европа тази година сега се търгуват под IPO цените си, а инвеститорите изглежда стават по-предпазливи към високо оценяваните компании.

„Освен ако няма ясни гаранции за участие от инвеститорите, които искаме да са начело на регистъра с акционери, може да е по-добре за някои емитенти да изчакат“, посочи Джеймс Палмър от Bank of America Corp.

Някои компании вече решиха да отложат излизането си на пазара, за да избегнат „задръстванията“. Virgin Atlantic Airways Ltd. отложи плановете си за лондонско IPO и може да се забави дори до 2022 г., съобщи през септември Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още