IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За десет дни Дания е приела над 5000 бежанци

Страната е предоставила 1,185 млрд. евро за хуманитарна помощ в периода 2010 г. - 2014 г.

17:09 | 17.09.15 г.
За десет дни Дания е приела над 5000 бежанци

От 6 септември 2015 г. Дания е приела повече от 5000 бежанци през границата. Това се казва в съобщение на датското посолство в София, провокирано от публикации в медиите, в които се споменава политиката на страната в бежанската криза.

През 2014 г. страната е приела 14 792 лица, търсещи убежище, и е предоставила 6 104 разрешителни. Според информацията за миналата година Дания е на пето място по прием на бежанци в ЕС на глава от населението и на второ място по прием на бежанци от сирийски произход в ЕС на глава от населението.

В рамките на тригодишен период страната е приела квотата на ООН от по 1500 бежанци и през 2014 г. е на седмо място сред страните от ЕС по отношение на прием на бежанци по квотата на ООН (Датска Програма за презаселване).

В информацията се допълва, че Дания допринася активно за съвместните решения на ЕС. „Ние не участваме в общите европейски политики за убежище и имиграция, но участваме в Шенгенското и Дъблинското сътрудничество. Както и цифрите показват, правим необходимото. Според статия в New York Times от 6 септември през 2015 г. Дания е една от деветте държави, които отговаря (дори надхвърля) на предложените от Европейската комисия квоти“, се казва в съобщението. 

Там се уточнява, че Дания подкрепя създаването на приемни центрове в Италия и Гърция, засиления граничен контрол и увеличаването на помощта на ЕС за засегнатите страни и Балканите. Страната има своя принос за дейността на Frontex, за наблюдението на ЕС над Средиземноморието (самолети и персонал) и командирован персонал за Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO).

Дания работи за по-ясни споразумения за връщане, за Фонд в размер на милиарди, който ще бъде договорен на срещата на върха ЕС-Африка през ноември 2015 г., за подобряване на достъпа до пазара за страните с ниски и средни доходи в Африка и Близкия изток, както и насочване на вниманието върху миграцията в помощ на ЕС и значително увеличена помощ на засегнатите страни.

Между 2010 г. и 2014 г. Дания е предоставила 9 млрд. датски крони (1,185 млрд. евро) за хуманитарна помощ и бюджетът за 2015 г. възлиза на 1,775 млрд. датски крони (233,8 млн. евро). Дания се нарежда сред десетте страни в света по отношение на общия размер на предоставени средства за хуманитарна помощ от правителствата.

Голяма част от хуманитарните усилия на Дания са насочени към вътрешно разселени лица, бежанци и засегнати общности в и около страните и регионите, засегнати от конфликти. 

В периода 2010-2015 г. за хуманитарната помощ Дания допринесе с 1,08 млрд. датски крони (142,3 млн. евро) за Сирия и съседните държави, 894 млн. датски крони (117,8 млн. евро) за Афганистан и 804 млн. датски крони (106 млн. евро) за Сомалия.

По време на същия период Дания е втората държава с най-голям принос между членките на ЕС за правителствена хуманитарна помощ за Сирия (и съседните страни), измерена на глава от населението. С принос от 75 млн. датски крони Дания е най-големият правителствен донор за програмата Регионална закрила и развитие на ЕС, която, управлявана от Дания, се изпълнява в Ливан, Йордания и Ирак.

Измерено по текущи цени, Дания е допринесла с 539 млрд. датски крони (71 млрд. евро) за помощ за развитие от 1960 г., казват от посолството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още