IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wizz Air ще закупи 110 самолета от Airbus

Сделката е на стойност 13,7 млрд. долара

14:26 | 18.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на световното авиошоу Le Bourget край Париж, което се счита за най-важното годишно изложение в бранша, унгарската компания Wizz Air е заявила ангажимент за закупуването на 110 самолета A321neo на Airbus за сумата от 13,7 млрд. долара каталожна цена, съобщава Ройтерс. Стъпката е част от планираното разширяване на мрежата и капацитета на източноевропейската нискобюджетна компания.

Меморандумът за разбирателство, постигнат рано сутринта в четвъртък след цяла нощ преговори, включва доставка на 110 аероплана и права за поръчка на още 90.

Ройтерс съобщи по-рано, че Airbus е близо до подписването на сделка за продажбата на 100 машини модел A320neo на Wizz Air след жестока ценова битка с конкурента Boeing. Целта на европейската компания е да запази статута си на изключителен доставчик на превозвача.

С тази поръчка се движим напред към следващото десетилетие, гарантирайки разрастването на бизнеса ни“, каза на пресконференция главният изпълнителен директор на Wizz Air Йозеф Варади.

Пътническите самолети ще бъдат доставени между 2019 и 2024 г., заяви Airbus, добавяйки, че това е най-голямата единична поръчка на модела A321neo.

Wizz Air в момента оперира с 61 летателни машини по над 380 маршрута от 22 летища, основно в Централна и Източна Европа.

Airbus заяви, че в резултат на авиошоуто има поръчки на 421 самолети за общо 57 млрд. долара. Сделките включват твърди поръчки за 124 самолета на стойност 16,3 млрд. долара и ангажименти за 297 аероплана на стойност 40,7 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Airbus Фабрис Брежие заяви на заключителна за авиошоуто пресконференция, че поръчката на Wizz Air потвърждава изключително позитивната пазарна тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още