IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wizz Air ce отказа от IPO-то в Лондон

Пазарната волатилност в сектора изплаши унгарската нискотарифна авиокомпания

12:54 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air отмени плановете си да пусне свои акции на фондовата борса в Лондон, поради "пазарната волатилност в сектора на въздушния транспорт", пише BBC.

Резките пазарни движения в последните две седмици доведоха до понижения на капитализациите на конкурентните компании Ryanair, EasyJet и Norweigan Air Shuttle. Индексът FTSE Mid-250, част от който щеше да бъде авиокомпанията, също спадна през посочения период.

Въпреки отказа от листване на Лондонската борса Wizz Air посочи, че перспективите пред дейността на компания "остават положителни".

Унгарското дружество планираше листване на стойност 200 млн. евро, набраните средства от което щяха да се използват за укрепване на баланса и разрастване. Независимо от това в Wizz Air са оптимисти за бъдещето.

"Перспективите за бизнеса на Wizz Air остават изключително положителни и не се влияят от решението да не се пристъпи към IPO. Бордът ще продължи да се фокусира върху изпълнението на своята стратегия за стимулиране на растежа и цената", заяви от компанията.

Авиопревозвачите имаха тежки моменти на пазарите през последните седмици. Акциите на Lufthansa например поевтиняха с повече от 14% след сигналите за спад на печалбата от миналата седмица.

Капитализацията на EasyJet се смъкна с около 9% от 2 юни до края на миналата седмица, докато при Ryanair спадът достигна около 5% за същия период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още