IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемата енергия поставя нов рекорд във Великобритания

Делът на ВЕИ в Обединеното кралство през първото тримесечие достига 47% от енергийния микс, докато този на въглищата се свива до 3,8%

13:16 | 26.06.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Quai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Quai Shen/Bloomberg

Възобновяемата енергия съставлява почти половината от производството на електроенергия във Великобритания през първите три месеца на годината, като скокът на вятърната енергия помага на възобновяемите източници да поставят нов рекорд по отношение на дела си в енергийния микс на страната, съобщава в. Guardian. 

Правителствените данни разкриват, че възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) съставляват 47% от производството на електроенергия във Великобритания през първото тримесечие, с което задминават предишния тримесечен рекорд от 39%, установен през 2019 г.

Офшорните вятърни паркове имат най-голяма роля в това  увеличение, като произведената от тях енергия отчита ръст от 53% в сравнение с предходната година, докато оншорната продукция се покачва с една пета.

Като цяло вятърната енергия генерира 30% от електроенергията на Обединеното кралство през първото тримесечие, надминавайки своя предишен рекорд от 22,3%, регистриран в последните месеци на 2019 г.

Ребека Уилямс от неправителствената организация Renewable UK споделя, че рекордите на индустрията за възобновяема енергия ще трябва да бъдат надминати отново през следващите години, тъй като правителството работи върху „мащабно разширяване на ВЕИ като част от икономическото възстановяване на Великобритания“.

веи веи

През миналата седмица Кралството постави нов рекорд при генерирането на енергия в национален мащаб без въглища, отчитайки над два месеца енергиен микс без твърди изкопаеми горива за първи път от епохата на Индустриалната революция. Това стана факт, тъй като усилията на страната бяха подкрепени от ветровитото време и слабото търсене на енергия по време на блокировката заради пандемията.

Ръстът на възобновяемата енергия в комбинация със стабилните доставки на електроенергия от ядрени мощности, които съставляват около 15% от енергийния микс на Обединеното кралство, изтласка изкопаемите твърди горива до нови рекордно ниски стойности през първото тримесечие на тази година.

Електроцентралите, работещи на газ, съставляват по-малко от една трета от британския енергиен микс през разглеждания период в сравнение с над 40% през същото време на 2019 г., а енергията на въглища се свива до 3,8% от общите количества, произведени в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
У нас има много непросветени зелени хмери, които си мислят, че ще го забръснат само на ток и слънце и зелени мантри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 3 години
...а бай *** тепърва атомна ще строиС тези пари да се създаде програма за покриване на 50% от цената на солара на частни лица чрез данъчни облекчения и да се работи към смарт грид. БГ е много по на юг от германия - нека я последва, а не да трови с радиация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
fon
преди 3 години
У нас има още соц инженери, които считат че токът от слънце и вятър нямали достатъчно мощност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
българската енергийна борса ... http://***.ibex.bg/bgна ингилизите ... https://***.nordpoolgroup.com/Market-data1/GB/Auction-prices/UK/Hourly/?view=chartоткрийте разликите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още