IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки масивната подкрепа турската лира пак достига дъно спрямо долара и еврото

Това се случва въпреки подкрепата от 2,5 млрд. долара от турските държавни банки

22:29 | 28.07.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турските държавни банки са продали най-малко 2,5 млрд. долара, за да помогнат за стабилизирането на лирата тази седмица в опит да я защитят от отлива на чуждестранни инвестиции и търсенето на чуждестранна валута, стимулирано от нарастващия дефицит по текущата сметка, предава Bloomberg.

Въпреки това лирата загуби 1,5% от стойността си спрямо долара във вторник, след което ограничи спада си. В понеделник тя отбеляза най-големия си срив от април, приближавайки психологическата граница от 7 лири за долар.

Ръководени от турското правителство кредитори са продали най-малко 1,5 млрд. долара, за да подкрепят лирата във вторник, и около 1 млрд. долара в понеделник, съобщават запознати източници. Макар че кредиторите не коментират дейността си на валутния пазар, трейдъри твърдят, че подобни намеси може да задържат валутата в тесни граници повече от месец.  Турската Турската

„Изглежда, че се води голяма битка“, казва Тимъти Аш, стратег в BlueBay Asset Management в Лондон. „Сега курсът на лирата е силно управляван“, допълва той.

Слабостта на лирата изглежда още по-удивителна на фона на задълбочаващите се загуби при долара, казват анализатори. Американската валута, измерена от Bloomberg Dollar Index, отстъпи до двегодишно дъно и се насочва към четвърти месечен спад.

Тя показва и цената на икономическата политика в Турция тази година. Макар че количествени улеснения и гарантирани от държавата кредити смекчават удара от коронавирусната пандемия, те изостриха уязвимостите на икономиката и изложиха на риск валутата.

Същевременно опитът за овладяване на волатилността на лирата чрез ограничаване на възможностите на чуждестранните инвеститори да търгуват валутата ускори бягството от турски активи. Чужденците са изтеглили над 12 млрд. долара от облигации в местна валута и от пазарите на акции през последните 12 месеца.

Балансът по текущата сметка се върна към дефицит през декември и анализатори в допитване на Bloomberg прогнозират, че той ще се увеличи до 2% от брутния вътрешен продукт през 2020 г. Фискалният недостиг може да нарасне над два пъти тази година до 6,5% от БВП.

Освен аржентинското песо турската лира е единствената голяма валута на страна с нововъзникваща икономика, която отбелязва спад, откакто доларът достигна връх на 23 март и не може да си отдъхне при перспективата за по-разхлабени финансови условия, произтичащи от отслабването на американската валута.

Слабото представяне е показателно предвид изхарчените от властите суми за валутни намеси.

Валутните резерви на Турция са намалели с близо 40% от началото на годината до 49,2 млрд. долара. Резервите, включващи златото, възлизат на 89,4 млрд. долара. Към края на юни 54,4 млрд. долара от тази сума са били пари, заети чрез краткосрочни суапове, сочат данни на централната банка.

Към 18,27 ч. във вторник лирата отбеляза спад от 1,2% до 6,9522 за долар в Истанбул, едно от най-лошите представяния на нововъзникващите пазари.

Лирата се търгува за кратко и на рекордно дъно от 8,1733 спрямо еврото след 10 ч. лондонско време във вторник, предава CNBC. Еврото, което достигна най-високите си нива спрямо долара от близо две години, е прибавило около 22% към стойността си спрямо лирата от началото на годината, показват данни на Reuters Eikon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
има, заради тесните му връзки с кремъл!кой също има забрана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Бай Ахмед, нямаше ли забрана да влиза в Турция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
creepazoid
преди 3 години
може би Реджеб имаш предвид. Оня с едната вежда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Сакън, почетния председател на ДПС не може да направи такъв мискинлик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Nemezanimavai
преди 3 години
Доган эба маиката на Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още