IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички тръби за газопровода TAP са вече доставени

Строителството на газопровода върви по план и се очаква към 2020 г. по тръбите в Европа да потече газ от Азербайджан

15:02 | 17.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди броени дни в пристанище Солун пристигна и последната пратка с тръби за Трансадриатическия газопровод (TAP), с което производителят финализира доставките на всички 55 хил. тръби, които са необходими за реализацията на проекта. Това съобщават от едноименната компания TAP, която отговаря за реализацията на проекта.

Основната част от трасето преминава през Гърция и съответно и най-голям е броят на тръбите, доставени в южната ни съседка – 32 хил.

Общата дължина на TAP е 878 километра – от турско-гръцката граница (връзка с Трансанадолския газопровод – TANAP) до италианския бряг. През него ще минава природният газ от находището Шах Дениз II в Каспийско море. Чрез газопровода ще бъдат осъществени и доставките на газ от Азербайджан за България – когато бъде изградена новата връзка между Комотини и Стара Загора.

Строителството на съоръженията върви по план – към 80% от трасето в Гърция вече са подготвени. 276 километра от тръбите са положени, тоест към 50% от дължината на гръцка територия.

Първата копка на TAP беше направена през май 2016 година на официална церемония в Солун. Разходите за изграждането на газопровода ще бъдат около 4,5 млрд. евро.

Очакванията са, че първите доставки на газ за Европа по т.нар. Южен газов коридор ще бъдат осъществени през 2020 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още