IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече германски банки налагат отрицателни лихви на клиентите си

Същевременно държавната KfW се готви да въведе негативни лихви за заемателите си

15:41 | 19.11.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Близо 60% от германските банки определят отрицателни лихви по депозитите на корпоративни клиенти, а над 20 на сто правят същото по отношение на физически лица, сочи допитване на Германската централна банка, цитирано от Financial Times.

Данните са една от най-ясните индикации за това колко кредитори карат клиентите си да плащат, за да държат парите си на депозит при тях, откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) изпрати лихвените проценти още по-дълбоко на отрицателна територия в средата на септември.

Бундесбанк анкетирала 220 кредитора в края на септември, две седмици след като ЕЦБ понижи лихвата по депозитите от -0,4% до рекордните -0,5%. В отговор на този ход 58 на сто от банките са заявили, че определят отрицателни лихви по някои корпоративни депозити, а 23 на сто съобщили, че предприемат същите мерки спрямо някои физически лица.

Въпреки че повечето банки определят отрицателни лихви само за институции, компании или физически лица с големи депозити, практиката се оказва особено противоречива в Германия, където ЕЦБ е критикувана, че наказва предпазливите спестители.

Германският таблоид Bild представи Марио Драги, който неотдавна се оттегли като гуверньор на ЕЦБ, като „Граф Дракула“ - вампир, който пресушава сметките на спестителите.

Главният финансов директор на Deutsche Bank Джеймс фон Молтке каза пред анализатори миналия месец, че най-голямата банка в Германия увеличава усилията си да премине към отрицателни лихви за клиентите, след като стигнала до извода, че може да направи това за около 20% от всичките си депозити в банкирането на дребно.

„В бизнеса на частните банки е по-трудно, отколкото при корпоративните или институционалните депозити и не виждаме възможност за широко коригиране на условията по депозитите ни“, каза Фон Молтке, като допълни, че вместо това Deutsche се насочва към отделни клиенти с големи депозити.

Щефан Енгелс, главен финансов директор на Commerzbank, съобщи този месец, че втората по големина листната банка в Германия е започнала да се свързва с богати клиенти с депозити от над 1 млн. евро.

При един от най-агресивните ходове в сектора Berliner Volksbank съобщи миналия месец, че ще започне да налага отрицателна лихва от -0,5% по всички депозити над 100 хил. евро.

Отрицателните лихви бяха въведени за първи път в еврозоната през юни 2014 г., за да подкрепят вялата икономика, като накарат банките да отпускат повече пари вместо да държат прекомерни ликвидни средства в централната банка.

Обратният ефект обаче беше още по-голямо свиване на вече подложените на натиск печалби на банките в Европа, чиито общи резерви в ЕЦБ възлизат на 1,9 трлн. евро.

Според германския сайт за сравняване на цените Biallo.de 140 кредитори в Германия вече са започнали да определят отрицателни лихви.

Държавната Германска банка за развитие KfW се готви да въведе отрицателни лихви за заемателите си, т.е. тя ще им плаща, за да заемат пари. “Не знаем дали и кога можем да предлагаме кредити при отрицателни лихви, но от техническа гледна точка искаме да сме готови да го направим“, съобщи банката.

За да смекчи до известна степен разходите на банките от отрицателните лихви, ЕЦБ въведе двустепенна система, която изключва част от депозитите им в централната банка от негативните лихви.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос заяви в понеделник, че рентабилността на европейските банки е „трайно ниска“, а нетните им активи са намалели под 6% в годината до юни. Според него обаче отрицателните лихви не са основната причина, а  липсата на консолидация и раздутите разходи в сравнение с американските и скандинавските конкуренти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Номиналната лихва няма значение, а реалната. Номиналната лихва е просто за заблуда на противника т.е. обикновения балък, който е достатъчно наивен за да вярва на фиатните пари. Дори и у нас през 1997 лихвите бяха 50-60%, а инфлацията беше 250-300%... Това реално би било -75% лихва изразено с отрицателни лихви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
Kildirim_Bei
преди 4 години
Не говорим за реална и номинална лихва. Номиналната трябва да е положителна за повечето формули и теории. Иначе няма смисъл да смяташ - ще грешиш винаги.Златният стандарт е спирал развитието на капитализма, затова е премахнат. Как ще правиш растежи 4-5-6-10% годишно, когато количеството злато нараства с около 2 до 3% годишно (и не всичко става на жълтици)? Няма как, няма пари, за да стане растежа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
national power
преди 4 години
Ба си юнаците.От една страна стрижат с яки лихви кредитите от втора с отрицателни лихви депозитите а от трета с отвра...тителни такси и едните и другите.И властта е с тях щото насила ни тика към тия банки.ЕС е едно отвра....тително гн..усно място.Чудя се само докога офците ще търпят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Никакви нови учебници по финанси няма да се пишат, то лихвата и без това е била отрицателна винаги в последния век след изоставянето на златния стандарт. Винаги от този момент без изключение инфлацията винаги е била по-голяма от лихвите... Просто сега е просто е станала много по-отрицателна и затова е забележимо под 0-ата иначе и 1% да беше лихвата при близо 10% инфлация във еврозоната положението е почти същото и при -1% лихва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
:)))то лихвата по големите депозити е отрицателна . прави впечатление , че за другите лихви , по заемите , никой нищо не споменава ... та колко ще пренаписват учебници не знам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Клоуните от KfW не ме учудват въобще, тя бяха пратили стотици милиони $ на Лемън минути преди Лемън да фалира... Тази б***мка трябва да се затвори, а не да се подпира с отрицателни лихви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
Kildirim_Bei
преди 4 години
Ще се пишат нови учебници по финанси. Не знам как ще я карат днешните студенти.В някои формули (че даже и цели теории), ако лихвата стане отрицателна, се изкривява крайният резултат. Как ще се вземат решения тогава?*** пример са сегашната и бъдещата стойност. Например, правилото, повтаряно от години и цитирано от всички преподаватели в началния курс по финанси "Един лев, взет днес, е по-скъп от един лев взет утре!" се отменя до второ нареждане :)Оттам нататък - здраве! Ще се променят още сума ти неща. Например, как да взема повече пари, за да върна по-малко утре. Честито на печелившите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
Най-лошата последица от стопанските процеси са щетите от дългови кризи.Сега живеем при централна банка, която емитира пари без противодействие срещу най-лошата последица.При наличие на фаталната грешка на централната банка е с нарастващи щети.При запазване на банковата грешка, колкото повече работят хората за постигане на икономически растеж толкова повече са нанесените щети. Нараства опасността за катастрофална национална стопанска криза.За да отложат началото на кризата, съответните институции въвеждат занижени лихви. Този подход отлага началото на кризата, ала е за сметка на бъдещи завишени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още