IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна слага край на последните острови на неутралността в Европа

Швейцария изненада всички, присъединявайки се към икономическите санкции срещу Русия, макар и блокирайки военни доставки за Украйна

18:00 | 15.05.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Войната в Украйна принуди европейски държави, поддържащи с години неутралитет в отношенията между Русия и Запада, да променят своите позиции. Става въпрос за членството на Финландия и Швеция в НАТО, пише АР. Хелзинки официално потвърди, че до дни ще внесе кандидатурата си за член на Алианса, а в Швеция започват дебати по темата.

Това ще бъде "исторически момент" за НАТО, отчита генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Bloomberg. По време на пресконференция той посочи, че влизането на Финландия и Швеция в Алианса ще е доказателство за политиката на "отворени врати" и споделената сигурност.

НАТО обаче така и не прояви този ентусиазъм по отношение на идеята за членство на друг съсед на Русия - Украйна.

Швеция и Финландия влязоха в ЕС, привлечени от икономическия потенциал и политическото единство, но както още няколко държави в общността, нямаха никакво намерение да вземат страна в разделението по оста "Изток - Запад", или с други думи - членството в НАТО беше една далечна перспектива. Общественото мнение и в двете страни обаче се промени само за месеци след началото на войната в Украйна.

И Швеция, и Финландия са напълно готови за членство в НАТО, смята Ройтерс. Армиите на двете страни от години участват в ученията на НАТО. Желанието им да се присъединят към Алианса обаче не е по вкуса на Русия и тя заплаши с разполагане на ядрени оръжия и свръхзвукови ракети в анклава Калининград, ако двете страни се решат и подадат своите кандидатури.

Страните в ЕС също имат задължението да се подкрепят в случай на външно военно нападение, но това остава на хартия, докато членството в НАТО носи по-големи гаранции за сигурността, посочва АР.

Един от главните въпроси на неутралността е, че тя се възприема по различен начин от различните хора, коментира историкът Самюел Крюзинга от Университета в Амстердам, цитиран от агенцията. В Европа Австрия, Ирландия, Кипър и Малта на този етап са членове на ЕС, но са извън НАТО и засега нямат намерения да влязат в организацията. Швейцария пък страни и от ЕС, и от НАТО.

Днес обаче войната в Украйна не оставя тези държави безразлични. Швейцария например се присъедини към ЕС по отношение на санкциите срещу ЕС. Но принципът на неутралност е заложен в швейцарската Конституция и правителството не позволява на Германия реекспорт на въоръжение към Украйна.

Неутралността на Австрия е основен компонент в съвременното демократично развитие в страната. Сега обаче канцлерът Карл Нехамер търси тънкия баланс по отношение на позицията на страната му. На този етап в страната нямат идея за промяна и членство в НАТО, но Нехамер коментира, че неутралитет не означава морално безразличие и осъди остро действията на Русия в Украйна.

Ирландия е военно неутрална, но не е и политически неутрална, коментират от своя страна в Ирландия. Действията на Москва в съседната държава отново отвориха дебатите в Ирландия какво е неутралитет. Дъблин вече подкрепи санкциите срещу Русия и подкрепи санкциите, както и изпраща оръжие, което може да се използва само за защита, на Украйна.

Неутралността е записана и в Конституцията на Малта. Според текстовете страната няма право да бъде част от всякакви военни съюзи. Две седмици преди началото на войната в Украйна едва 6% бяха против неутралността на страната, показа прочуване, поръчано от Министерството на външните работи на страната. Сега, след началото на руската инвазия, нагласите в страната започват да се променят.

Нагласите в Кипър за членството в НАТО също не бяха особено добри преди 24 февруари. Освен всички други аргументи, много кипърци обвиняват организацията за разделението на острова и се опасяват от реакцията на Анкара, ако страната им реши да се присъедини към Алианса. В Кипър още помнят, че Турция, която по това време е част от Алианса, превзе половината остров без никаква реакция от другите членове в НАТО.

Руските военни кораби зареждаха на пристанищата на Кипър в Средиземно море, но след началото на военните действия в Украйна това беше прекратено, пише АР. Засега властите в страната смятат, че все още е прекалено рано да се говори за членство в НАТО, макар че Великобритания да има две големи бази на острова.

Според публикация в Bloomberg Алиансът се готви да впише като "директна заплаха" действията на Русия. В бъдеща стратегия на НАТО ще бъде записано, че трябва да бъде оказвано съдействие на съседните държави, които могат да бъдат уязвими от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Какво се случва междувременно в "освободените" територии на Украйна. Точно заради такива случки, съседите на Мордор се надпреварват през глава да влизат в НАТО ... https://offnews.bg/sviat/rusia-vrashta-kolhozite-v-lnr-plashat-s-razstrel-vseki-kojto-ne-iska-776865.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
jojoba70
преди 1 година
Ами то и Украйна имаше договор с Русия, при условие че предаде ядрените ракети от времето на СССР, то Русия беше гарант за териториялната цялост на Украйна, ама първо си взе Крим, сега искат цяла Луганска и Донецка област. После и други територии ще поиска. Така че за какво ДОВЕРИЕ говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
... скоро тия острови ще са без значение, щом унищожим едиснтвения останал агресор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
психо... ти всеки ден си измисляш по един нов договор... аемпърво да си спазите тия дето сте подписали и чак тогаеа се грижи за имагинерните договори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
''...Още в четвъртък Дмитрий Полянски, първи заместник на постоянния представител на Москва в ООН, предупреди, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и разполагането на подразделения на Алианса на тяхна територия може да направи тези страни потенциални военни цели за Русия, пише агенция УНН. Той направи това изявление в интервю за британското онлайн-издание UnHerd News. За Кремъл НАТО е ВРАГ, така че с включването си в пакта те се превръщат от неутрални страни в част от врага, подчерта дипломатът....'' БТА Щом руският дипломат казва, че ''... за кремъл НАТО е ВРАГ'....'' следователно кремъл третира и България като враг, а всеки, който защитава русия и кремъл, както и руската война в Украйна, всъщност е руски войник, който чрез слово на български език, се бие на вражеска- т.е. натовска територия с цел защита на държавния интерес на русия. Това означава,че е наш враг и трябва да се отнасяме с него именно като с враг, а не като с пацифист, или като с човек, критикуващ войната по принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Всеки ден се изумявам, ти колко комплексирано и пропаднало същество си, Митьо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Импо, да те обобщим. Всички си го сложиха, супер са пропаднали, само мада Ръшиа е слънце. Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 11
Императорът
преди 1 година
С този акт Финландия директно нарушава мирният договор, подписан със СССР и подновен с Русия, основна точка от който е именно неутралитетът на Финландия. Явно западните политици продължават да си мислят, че договорите подписани с Русия, важат само за Русия, но те могат да ги нарушават както им скимне. Да не се налага да се научат по труден и болезнен начин, че това не е така. Да четат Бисмарк, той знаеше. Това е все едно направо да обявят война на Русия и при сблъсък НАТО-Русия те първи ще си го отнесат. Никой няма да ги спаси. Дано други членки на НАТ, начело с Турция не допуснат това, защото напрежението ще ескалира прекалено много. Швеците са измeт. Пропаднала нация, в която мъжете гледат отстрани, кършейки ръце, как арапи и нигъри изнасилват жените и дъщерите им. Швейцарците сами си го сложиха по начин, който ще им държи влага занапред. Да видим вече кой човек с пари от нормалният свят, ще се довери на бамките им - които когато им скимне може да им откраднат парите. Най-важният актив на една бамка е именно ДОВЕРИЕТО, ако го загуби, по-добре бамката да хлопне кепенците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
ing5rov
преди 1 година
плъховете от подземията на Азовсталь са почнали да излизат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Руските тролейбуси се изхождат в захлас. Значи всичко е наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още