IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна като стрес тест за ЕС

Общността не може да се откаже от лидерството за решаване на проблема, когато война се води до границите ѝ

16:55 | 17.05.22 г. 8
<p>
	<em>Графит в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Графит в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Войната в Украйна съвсем спокойно може да бъде наречена стрес тест за Европейския съюз (ЕС) - и не само по отношение на гарантиране на сигурността, а в и в множество други области. Тя например извади на показ зависимостта на европейските страни от един-единствен доставчик на енергия. Тя показа и колко тромави са процедурите за взимане на решения в общността и колко тежка може да бъде администрацията.

По регламент най-важните решения в ЕС се взимат с пълно мнозинство, като целта на основателите е да докажат, че гласът на всеки член е важен. Сега реалностите са други - светът се развива много динамично в последните десетилетия, с всеки нов член ЕС е все повече "Заедно в многообразието" (2008 година беше годината на междукултурните различия в общността и мина именно под това мото). 

Покрай дебатите за петролното ембарго срещу Русия обаче много държави се чувстват "заложници" на правилата на взимане на решения. След срещата на външните министри на общността литовският представител Габриелиус Ландсбергис беше категоричен именно в това - целият ЕС е заложник на един член, който не предлага никакви консенсусни решения.

Става дума за Унгария, която продължава да поддържа своята позиция и да отказва да подкрепи забраната за вноса на руския петрол. Страната защитава своите национални интереси, коментират в Будапеща, макар че получиха дерогация за ембаргото до края на 2024 година, обещания за инвестиции в петролна инфраструктура и допълнителни гаранции за доставките. Но според източници на информационните агенции Унгария се опитва да извие ръцете на Брюксел и да получи и блокираните пари по Плана за възстановяване. Средствата бяха спрени заради опасенията за нарушаване на основни европейски принципи от страна на унгарските власти.

И ако ЕС спори толкова време по въпроса за петролното ембарго, където въпросът е най-вече в цената, защото зависимостта не е чак толкова голяма, то представете си какво ще се случи, когато на дневен ред дойде следващата мярка - руския природен газ.

В сферата на политическите решения ЕС сякаш винаги показва известно късогледство по отношение на Русия. Още през 2014 година, когато Москва анексира едностранно Крим, общността осъди тези действия и ги наказа с частични санкции. Съдейки по изявленията на тримата лидери на най-големите икономики в общността сега има известни нагласи ЕС да се разбере с Русия, пренебрегвайки и дори жертвайки донякъде Украйна. Разбира се, това е напълно неприемливо за Киев.

В интервю за RAI украинският президент Володимир Зеленски коментира, че подобни опити напомнят на разпределението на Европа след Втората световна война, а в пред Bloomberg външният министър Дмитро Колеба попита защо не се потърси начин Русия да бъде принудена да прекрати огъня, а се предлага Украйна да изостави свои територии, например.

Позицията на ЕС е ясна - войната в Украйна и най-вече обтегнатите отношения с Русия са спирачка за европейската икономика. Високата цена на енергийните източници подхранва инфлацията и води до обедняване на европейците. От друга страна унижението на Путин в Украйна може да доведе и до много сериозни сътресения в самата Русия.

Но дали едно компромисно решение ще реши проблемите, а няма просто да ги замете, докато Москва отново набере сили и не се реши на нова офанзива с неясна посока и резултат? И дали е устойчиво решение за ЕС един тлеещ конфилкт на източната му граница? И още нещо - Владимир Путин не е вечен, макар че на този етап никой не може да прогнозира накъде ще духне вятърът на промяната, кой ще е неговият наследник и с какви позиции спрямо Европа и света ще бъде.

Едно е сигурно - Украйна едва ли ще се откаже и ще търси начини да продължи да се бори с руските войски и така ще попадне в орбитата на Вашингтон. САЩ обещават и продължават да доставят тежкото въоръжение, необходимо на страната да устои на атаките на Русия. Така в Европа винаги ще има отворен конфликт между Русия и Украйна, която постепенно ще се превърне в "проксито на САЩ". И това не може да бъде от интерес за никой в Европа.

Войната в Украйна е тест, но и шанс за ЕС да покаже, че е обединение, чието мнение има значение. Конфликтите в  много точки по света показаха, че институции като Съветът за сигурност на ООН, НАТО и други формиращи архитектурата на световната сигурност, не могат (или не искат) да се справят с предизвикателството да спрат военни действия. Украйна е най-близо до нас и го виждаме най-ясно.

И точно защото Украйна е съседна държава, а с Русия ни свързват толкова много неща, ЕС е страна, независимо дали го иска, или не. В подобна безизходица общността трябва да поеме отговорността и да покаже, че ценностите, в които се кълне, имат значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 1 година
засега на теста ЕС едва вържи тройка. Дано се поправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Kiro_100
преди 1 година
Еврото се срива ... Рублата хвърчи ... Ватников си плямпа ... И така върви светът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
serafima
преди 1 година
Моя поправка: Земята се върти, а историята се развива и често повтаря....И други искаха да унищожат Русия. И какво им се случи? Сега онова пискливо актьорче иска оръжие и всички екстри на земята. Ще си ги получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 1 година
При толкова злобната, едностранчива и безпросветна защита на страната на Украйна и ФАЩ от някои тук, иначе демонстриращи НУЛЕВИ познания в която и да е област, участието на нормален човек тук става безпредметно. Нека си плямпат. Както един човек беше казал, "Историята се върти....".После тези кресльовци няма да ги чуем повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, дребен комплексиран лузър, май яко те е яд, че с подкрепата на САШ и ЕС Украйна не само ще спечели войната, ами и като "прокси" ще получат и инврстиции и до 10 години и техния прах ще дишат opките! ЕС си знае интереса, не чака на разни неудачници и дърти продавачи на застраховчици да им дава акъл. Скоро заплатите и в Украйна ще станат по-високи от калната пPicия, която я чака изолация и погнуса за десетилетия. Иначе ти си ***, клкото по силно, толкова повече нещата вървят в правилната посока! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
И не разбирам внушението на статията - един вид ЕС не трябва да слуша Орбан, нищо че Унгария е в ЕС, но трябва да изпълнява капризите на мрсният пaляк и гнъсният кулеба -нищо че Укpoпия не е в ЕС и нищо, че тия капризи са изцяло във вреда на ЕС и европейските народи и европейската сигурност !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
"...Украйна, която постепенно ще се превърне в "проксито на САЩ". И това не може да бъде от интерес за никой в Европа." - Това първи плах пробив към истината ли е? Много скоро ще се признае официално (защото и слепите ще го видят), че мрсната укpoпия така или иначе е прокси на САЩ (иначе нямаше да смеят да се зъбят на Русия) и че намесата на САЩ е зловредна и гибелна за ЕС !!! И на преден план ще излезе въпросът: защо политиците в ЕС са изпълнявали заповедите на САЩ и са играли тяхната мрсна игричка, вместо да защитават интересите на своите страни - тоест точно ТОВА, КОЕТО ПРАВИ ОРБАН !!! Рано или късно все повече хора ще се усетят за нещо не толкова очевидно, но несъмнено вярно - че САЩ са били ВРАГЪТ, а Русия е била ПРИЯТЕЛЯТ на ЕС !!! Дано само не е прекалено късно за сегашните политици да си получат заслуженото !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още