IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водородната трансформация на ЕС ще коства до 460 млрд. евро до 2030 г.

Основната част от тези средства са за осигуряване на достатъчно зелена енергия за производството на водорода

14:08 | 08.04.21 г. 2
<p>
	<em>Водородна инсталация. Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Водородна инсталация. Снимка: Bloomberg 

Инвестициите за внедряване на водорода, който се сочи като чиста алтернатива на изкопаемите горива, в ЕС ще бъдат в диапазона между 320 млрд. и 460 млрд. евро до 2030 година. Това обяви комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон по време на конференция.

Според нейните изчисления тези средства трябва да бъдат насочени към изграждането на електролизи (до 42 млрд. евро), зелени централи (до 340 млрд. евро) и за инфраструктура за транспорт, дистрибуция и съхранение на водорода (до 65 млрд. евро).

Допълнително имаме нужда и от инвестиции в проучвания и иновации в тази сфера, коментира още Симсон, цитирана от пресцентъра на Европейската комисия.

Комисарят припомня още, че в Плана за възстановяване на ЕС е предвидено 37% от разходите да са насочени към проекти, чрез които да се извърши зелената трансформация. Това дава големи възможности на страните от общността да инвестират в "зелен" водород, тоест произведен с електроенергия от възобновяеми източници.

Кадри Симсон обясни още, че Европейската комисия подготвя законодателен пакет с мерки, които да помогнат за изпълнението на амбициите за намаляване на емисиите въглероден диоксид с 55% до 2030 година.

Сред тях са и "липсващи парчета" от стратегията за водорода, а именно регламенти по отношение на инфраструктурата за водород, определяне на пазарните правила, производството на голямо количество зелена енергия" и т.н.

През лятото на 2020 година ЕК представи стратегия за водорода. Тя се разглежда като основен елемент от плановете за въглеродна неутралност на общността до 2050 г.

Един от вариантите, които се разглеждат като част от тази стратегия, е засилване на сътрудничеството със съседните страни, коментира днес енергийният комисар. Става въпрос основно за Мароко и Украйна и подкрепа за подобни проекти в тези две страни.

"Като цяло има много възможности за глобално сътрудничество", казва Симсон и посочва дългогодишното партньорство със САЩ и Япония за развитие на иновативни технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Това е абсолютна лудост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
нищо парА ... само въглеродните мита да въведете навреме , за да отсвирим чайниците ... другите са лесни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още