IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите партии и президентът подкрепиха твърд курс към Северна Македония

България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите народи на РСМ, изписани с конституцията

20:17 | 10.01.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Даването от страна на България на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи. Това е становището на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, изказано и от президента Румен Радев в изявление след заседанието, което продължи повече от пет часа.

Думите му са удар по премиера Кирил Петков и плана му за бърз формат, в който с тематичен диалог по работни групи с бъдещото правителство на Димитър Ковачевски в Скопие ще се намери изход за задъната улица в спора между София и Скопие заради ветото за начало на македонските преговори с Европейския съюз.

По този начин управляващата коалиция демонстрира единна позиция за отлагане на преговорите на Северна Македония към ЕС. Позицията на КСНС препотвърждава твърдия курс към съседската страна и при новото правителство, въпреки че по-рано премиерът даде шестмесечен срок за решаване на кризата. „Четири години след подписването на договора от 2017 г. Република Северна Македония не направи необходимото за неговото изпълнение. Не дава гаранция за изпълнение на портите ангажименти. Това мнение изказа президентът на България Румен Радев след продължилото близо пет часа заседание на консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

„КСНС обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в ЕС. Констатирано беше, е в продължение на четири години страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранция за поетите ангажименти. В резултат на проведената през септември 2019 година среща при президента с участието на представители от изпълнителната и законодателната власт бе приета рамкова позиция относно разширяването на ЕС. Посочените документи са основа на политиката по отношение на разширяването на ЕС с РСМ и Република Албания и обосноваха отстоявания отказа на България да одобри началото на преговорите за членство на РСМ”, заяви Радев.

Държавният глава коментира още, че преди 30 години на 15 януари 1992 година България първа в света призна днешната Република Северна Македония като новосъздадена независима държава.

„България никога не е отричала правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на база собствено самосъзнание и да ползват своите езици. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите народи на РСМ, изписани с конституцията. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 хиляди, от които са българска граждани, в последно време ескалира”, добави той.

Ето какво предлага КСНС на правителството и парламента

Прочетеният от Радев пълен списък с предложения на съвета към изпълнителната и законодателната власт включва седем точки:

1. При провеждане на външната политика да се спазва националната позиция на България заедно с Рамковата позиция и декларацията на парламента от 2019 г.

2. Даването на съгласие за начало на преговори да не се обвързва със срокове, а с резултати, включително по отношение на правата на македонските българи.

3. Да се работи за изпълнение на договора в хода на преговорите за членство.

4. Кабинетът да изготви и предостави кадри за план за действие във всички области на отношенията със Северна Македония.

5. Кабинетът да предложи създаването на работни групи по области в съответствие с договора.

6. Кабинетът да предприеме мерки за изграждането на Коридор №8 заедно със Северна Македония и Албания - магистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност.

7. Парламентът да предложи на Северна Македония "структуриран диалог" между парламентарни комисии на двата законодателни органа.

 Изявлението на Радев не включваше възможност за въпроси, а премиерът Кирил Петков си тръгна от президенството, без да коментира темата. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ смята, че е препотвърдена досегашната оценка на ситуацията. Тя изрази задоволство, че КСНС е оценил приноса "и на 44-ото Народно събрание, и на правителството "Борисов 3", и "всички стъпки до настоящия момент". А едва преди дни Даниел Митов от същата партия изразяваше безпокойство защо е нужно да се свиква КСНС, ако позицията на България не се е променила, и спекулираше, че с него се готви промяната ѝ.

"Новината е, че няма новина, има пълен консенсус на база на Декларацията на 44-то Народно събрание, коментира резултатите от провелото се при президента заседание на КСНС председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов. Той определи заседанието като ползотворно.

Иванов заяви още, че позицията на България остава същата с пълен консенсус. „Тя е консолидирана, ясна, единна и последователна. Имаше разнопосочни мнения на Съвета, но те не могат да бъдат оповестени”, категоричен беше Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Е поне да е ясно, че ти и още няколко слабоума сте от стадото на Костя Копейкин. Същия, деъо си направи къща и апартамент от партийната ви субсидия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Gocho
преди 2 години
Тоя път, не ,ама и на Козян в момента хич не им е до нашите македонци ,имат си кахър и то голям с руските македонци /украинците/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
"твърдия "курс към Северна Македония съгласувахте ли го на Козяк , преди да идете да се "втвърдите" в Скопие ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
melon
преди 2 години
Браво на Костадин! Единствено той е без намордник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още